Публикуваха разговори между представители на турската държава и ПКК
Секция: СВЯТ
14 Септември 2011 18:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Публикуваха разговори между представители на турската държава и ПКК

Анкара, Турция /КРОСС/ Вчера в интернет анонимни лица разпространиха таини записи на разговори между представители на турското разузнаване (МИТ) и ръководители на Кюрдската работническа партия (ПКК), съобщават в днешните си броеве турските вестници, предаде "МРТ".

В разговорите е участвал сегашния началник на разузнаването Хакан Фидан, който е бил и съветник на премиера Реджеп Тайп Ердоган, както и заместник-ръководителят на разузнавателната служба Афет Гунеш.

От записа става ясно, че Фидан се е срещнал с лидера на ПКК Абдула Йоджалан (който излежава присъда доживотен затвор на остров Имрала), както и с представители на ръководството на ПКК по нареждане на премиера и в качеството му на негов "специален пратеник", отбелязва вестник "Радикал".

На срещата, от която разпространен и аудиозапис е участвал чужденец, който е говорил английски, представян като "представител на страната - координатор на срещите". Става ясно също, че това лице преди това е провело разговори в Анкара и в Северен Ирак, където ПКК има свои бази. На тези срещи той е лансирал необходимостта от среща между двете страни.

От съдържанието на разговора се разбира, че става дума за пета поредна среща, която е проведена в Осло.

Хакан Фидан не е участвал в предишните четири срещи. На последната среща той е представен пред членовете на ПКК от Афет Гунеш. 

Всичко това идва да покаже, че независимо от "официално демонстрираната" ненавист и омраза, между ПКК и турското правителство съществува атмосфера на постоянен диалог.

/НИ/