Калфин: Включването на Стефан Данаилов в президентската кампания ни доближава до победата
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2011 18:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Калфин: Включването на Стефан Данаилов в президентската кампания ни доближава до победата

София /КРОСС/ Евродепутатът и кандидат за президент на БСП Ивайло Калфин даде информация за дебатите в Европарламента от тази сутрин с участието на председателя на ЕК пред Радио К 2: „Обсъжда се ситуацията в Гърция, опциите страни-членки от Еврозоната да излизат от нея, да се върнат към старите си валути, както и дали  има опции за издаване на еврооблигации.” Според него, бавното взимане на решения е лош показател.

На въпроса на водещата Клара Маринова какви са бъдещите намерения на Гърция и останалите страни-членки, Ивайло Калфин подчерта, че Гърция е изпълнила изискванията към нея, но проблемът е ЕС да излезе бързо с решение за издаване на еврооблигации, за да се помогне на страни в затруднение. Евродепутатът сподели, че факторът, от който се страхуват лидерите на водещите европейски държави е политическият ефект от признаване пред своите граждани, че ще станат гаранти на гръцкия дълг.

В ефира на Радио К2 кандидатът за президент посочи като основен проблем в Еврозоната, страни с различно развита икономика да работят с обща валута: „Влизането в обща валута не е политическо желание а строг икономически процес.” Калфин изрази мнение, че България трябва да се подготви значително, преди да участва в Еврозоната.

По отношение на президентската кампания евродепутатът заяви за Радио К2, че е доволен от решението на Стефан Данаилов да участва като кандидат за вицепрезидент, тъй като им дава по-голяма увереност в победата на изборите.