Вежди Рашидов открива учебната година две училища по изкуствата в Пловдив
Секция: CROSS ПРЕСЦЕНТЪР
14 Септември 2011 18:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вежди Рашидов открива учебната година две училища по изкуствата в Пловдив

 

Пловдив /КРОСС/ Министърът на културата Вежди Рашидов ще открие новата учебна година в Националното музикално училище „Добрин Петков” и в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив.

Празничната церемония по повод началото на новата учебна година в Националното музикално училище „Добрин Петков” в Пловдив ще започне в 10 ч. в залата на училището на ул. „Иван Вазов” № 23. В 11 ч. на 15 септември министър Вежди Рашидов ще даде старт на новата учебна година и в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” на ул. „Янко Сакъзов” № 2а в Пловдив.

Със средства по Оперативна програма „Регионално развитие”, преди началото на учебната 2011/2012 г. успешно приключи реализацията на мащабен проект за модернизация на сградата на Националното музикално училище „Добрин Петков”, който ще осигури значително по-добри условия за подготовка на учениците. Така училището ще може в по-голяма степен да изпълнява функцията си на културен институт и да привлича с модерната си база ученици от цялата страна. Видни възпитаници на училището са: Милчо Левиев, Йордан Дафов, проф. Недялчо Тодоров, проф.Елисавета Казакова, Кеворк Мардиросян, Марио Хосен, Найден Тодоров, Григор Паликаров и др. В училището се приемат и обучават деца и ученици от І до ХІІ клас в областта на класическата музика и танца. През 2011/2012 учебна година учениците ще са 380. Училището е инициатор и организатор на три конкурса – Международен конкурс за ударни инструменти „Пендим”, както и на националните конкурси с международно участие „Добрин Петков” за цигулари и на „Шуман-Брамс” - за пианисти.

Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив посреща новата 2011/2012 учебна година в нов дом – възпитаниците й вече ще учат в предоставената от община Пловдив ремонтирана сграда на ул. „Янко Сакъзов” №2а, която дава много добри възможности за осъществяване на пълноценен образователен и творчески процес. В училището се приемат и обучават ученици от VІІІ до ХІІ клас по специалностите живопис, стенопис, скулптура, графика, иконопис и рекламна графика. През новата учебна година в гимназията ще има 185 ученици. От 2000 г. училището е организатор и домакин на международен симпозиум “Арт Колаж“, както и на Национална младежка изложба - конкурс “Колаж“. Гимназията организира и открива всяка година над 20 самостоятелни и общи изложби, конкурси с възможност за участие на всеки ученик. Гимназията е носител на награди от национални и международни конкурси и изложби (Япония, Индия, Англия, Полша, Белорус и др.).

 

Заместник-министърът на културата Митко Тодоров ще открие новата учебна година в Професионалната гимназия по каменоделство в Кунино в 9:30 ч. на 15 септември.

 

Главният секретар на Министерство на културата Стоян Стоянов ще открие новата учебна година в Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография в София в 10:00 ч. на 15 септември.

 

Парламентарният секретар на Министерството на културата Боян Милушев ще участва в празничната церемония по откриването на новата учебна година на 15 септември от 10 часа в Националната гимназия за приложни изкуства „Св. Лука” на бул. „Сливница” № 134 в София.

 

В Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” в София на бул. „В. Левски” № 62 учебната година ще бъде открита в 11:00 часа на 15 септември от Красимира Филипова, директор на дирекция „Изкуства и творческо поколение” в Министерство на културата.

 

В Националния учебен комплекс по култура с лицей за изучаване на италиански език и култура учебната година ще бъде открита утре в 10:30 часа от Деяна Данаилова, директор на дирекция „Културна политика” в Министерство на културата.