Абас назова условията за възобновяване на диалога с Израел
Секция: СВЯТ
14 Септември 2011 19:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Абас назова условията за възобновяване на диалога с Израел

Израел намери неочакван съюзник в борбата си срещу палестинската независимост

Тел Авив, Израел /КРОСС/ Палестинският президент Махмуд Абас чрез пълномощника си Нимер Хамад назова двете си условия, при изпълнението на които Палестина е съгласна да се върне на масата за преговори с Израел, предаде в днешния си брой "The Jerusalem Post".

Както предварително обяви Хамад, първото условие е свързано със замразяване строежа на еврейски селища в Западния бряг, а второто условие е официално съгласие на Израел да признае палестинската държава в границите й от преди 1967 г.. Според палестинския ръководител, ако Израел се съгласи с второто условие, това ще доведе до обмен на територии между двете страни.

Хамад посочи още, че се надавя на идеалния случай, при които Израел отговаря положително и на двете условия, но все пак, ако се случи така, че Тел Авив е съгласно със само едно от двете условия, то преговорите между двете страни ще се възстановят.

Въпреки това, той отбеляза, че в проведените предварително телефонни разговори с израелския президент Шимон Перес и с министър-председателя Бенямин Нетаняху, и двамата са отказали да приемат палестинските искания.

В тази връзка, пълномощника на Абас призова израелското правителство да обяви публично, че "г-н Нетаняху е отговорен за провала на мирния процес".

Напомняме, че палестинците обявиха своето оттегляне от мирните преговори с Израел в знак на протест срещу продължаващото изграждане на еврейски селища на "техните земи".

/НИ/