Жаклин Кенеди смятала Чърчил за "откачен" човек
Секция: ЛЮБОПИТНО
14 Септември 2011 20:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Жаклин Кенеди смятала Чърчил за "откачен" човек

Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Жаклин Кенеди-Онасис, бившата "първа дама" на САЩ и съпруга на убития американски президент Джон Кенеди, смятала британският премиер Уинстън Чърчил за "странен човек", съобщава "Курир".

Британският политик и герой от Втората световна война, който Кенеди неведнъж е посочвал за свой политически идол, съвсем не е бил толкова любим на съпругата му, която определяла Чърчил като "истински откачен".

Подобни коментари за бившия британски премиер, който сред местната общественост се ползва с реномето на един от най-популярните политици в политическата история на страната, се намират в книгата на американския историк Артур Слезингер. Основа за написването на книгата му дава дългото осем часа и половина интервю на Джаки Кенеди, която тя му дала в качеството му на бивш съветник на президента Кенеди и близък приятел на семейството от годините, когато те бяха в Белия дом.

Книгата, която официално бе тиражирана днес стана бързо предмет на редица коментари сред американската общественост.

В своите изказвания Джаки Кенеди, която пет години след смъртта на съпруга си се омъжва за гръцкия милиардер и корабособственик Аристотел Онасис, дава редица обидни коментари за политиците и техните жени от времето, когато тя беше американска "първа дама".

Например за индийския политик Индира Ганди казва, че е "ужасен лактаж", френският президент Шарл дьо Гол описва като "егоманияк, дърдорко и разказвач", а вицепрезидентът на американската администрация Линдън Джонсън го смята за "голям пияница". Според нея, Джон Кенеди "истински се ужасявал от мисълта", че той може да го наследи на президентския пост".

Гняв в американската и почуда в британската общественост предизвика неприемливия коментар на Джаки за най-известният американски черен лидер и борец за правата и цветнокожите - Мартин Лутър Кинг, в чиято памет денят на неговото убийство е обявен за държавен празник в САЩ.

Според Кенеди-Онасис, Мартин Лутър е "грозен" и привърженик на "секспартитата".

В интервюто тя твърди, че Мартин Лутър Кинг преди да организира известния поход на американските негри във Вашингтон, на който той заявява, че "мечтае за деня, когато всички в САЩ ще бъдат равноправни" е организирал сексзабавления.

Целият разгвор със Слезингер е направен преди 47 години и според нейното последно желание, то не трябваше да се оповестява 50 години след нейната смърт.

Сегашното съвпадение е направено с изричното разрешение на дъщеря й Керолайн Кенеди, която искаше по този начин да отбележи 50-годишнината от влизането на Джон Кенеди в Белия дом.

Британските медии твърдят, че преждевременното обявяване на интервюто е в резултат на споразумението между дъщеря й и телевизионната компания Ей Би Си.

/НИ/