22 септември – Ден на Независимостта на България
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2011 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
22 септември – Ден на Независимостта на България

София /КРОСС/ На 22 септември 1908 г. в старопрестолния български град Велико Търново е обявена независимостта на България от Османската империя. Това става факт 30 години след края на Освободителната руско-турска война през 1878 г.

На 3 март 1878 г. между Русия и Османската империя се подписва Санстефанският мирен договор, с който българската държава се възстановява в нейните изконни етнически граници. Няколко месеца по-късно обаче, водени от своите интереси на Балканския полуостров, европейските велики сили, представени на конгреса в Берлин, ревизират този договор. Паралелно уреждат териториални претенции и в други части на региона.

Съгласно решенията на Берлинския конгрес Северна България заедно със Софийски окръг се обособяват в трубитарното Княжество България. Територията под Балкана включваща Пловдивско, Пазарджишко, Старозагорско, Сливенско, Бургаско и Хасковско под името Източна Румелия получава пълна административна автономия и български управител, но остава под политическата и военната власт на султана. Македония, Беломорска Тракия, Одринско и Западните покрайнини са върнати в пределите на Османската империя.

През 1885 г. след блестящо подготвена и осъществена с мирни средства акция Северна и Южна България се обединяват. Страната обаче си остава княжество, васално на Османската империя.

Благодарение на младотурската революция, избухнала на 11 юли 1908 г. в Османската империя се създават благоприятни външнополитически условия за провъзгласяването на независимостта на българското княжество. Правителството на Александър Малинов взема решение да обяви независимостта на страната, но изчаква действията на Австро-Унгария, желаеща да анексира територията на Босна и Херцеговина. Българският княз Фердинанд посещава във Виена император Франц-Йосиф на която съгласуват позициите си. Междувременно българските власти завземат източните железници в Южна България и това поражда противоречия между Австро-Унгария и страната ни. 

В крайна сметка Австро-Унгария решава да обяви анексията на Босна и Херцеговина на 20 септември. Получил конфиденциалното съгласие на австро-унгарския император Франц-Йосиф, на 21 септември 1908 г. княз Фердинанд се завръща с яхтата си от Виена в България. И от Никополското пристанище на Дунав директно се отправя към Търново, На следващият ден в черквата "Св. 40 мъченици" княз Фердинанд прочита манифеста за обявяването на независимостта и се отслужва молебен за благоденствието на българската държава. След това министър-председателят Малинов прочита отново манифеста на историческия хълм Царевец пред събралото се многохилядно множество. Провъзгласяването на независимостта е голям успех за българската дипломация, която следи противоречията между Великите сили и успява да се възползва от тях.

Признаването на българската независимост не става лесно и бързо. Но за разлика от Съединението през 1885 г., никой вече не смее да заплашва България с военна намеса. Всъщност най-засегнатата в случая страна - Турция, се вълнува преди всичко от размера на обезщетението, което България трябва да плати за национализираните източните железници. С руско посредничество този въпрос е решен благоприятно. Всъщност на практика България не плаща почти нищо. Така в началото на 1909 г. българската независимост е призната от Турция и Великите сили, а след това и от останалите европейски страни. Обявяването на независимостта е нов удар срещу решенията на Берлинския договор и поредната стъпка по пътя към осъществяването на националните идеали. Суверенна България вече може да сключва легитимни договори с други държави. Отхвърлен е режимът на капитулациите, и така рязко се увеличават приходите на държавата от мита, данъци и такси. Това спомага за цялостното развитие на страната.

 

/НИ/