Мешерето издаде смъртна присъда на Цар Киро
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2011 06:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мешерето издаде смъртна присъда на Цар Киро

София /КРОСС/ Мешерето издаде смъртна присъда на Цар Киро. Два дни след убийството на 19-годишния Ангел Петров Върховният ромски съд се събра, за да заседава за присъдата на Цар Киро. 11-те членове на мешерето са решили единодушно вчера следобед да не подкрепят Кирил Рашков и фамилията му след ексцесиите в Катуница, пише в. "Стандарт".

"Истинското решение на мешерето е такова - ако разполагаме с истинската власт в държавата, бихме го осъдили на смърт чрез обесване за назидание", каза председателят на ромския съд Христо Върбанов-Папата, съобщава всекидневникът.

"Ние не можем да го изпълним, ние не сме органът, в тази държава има закони, с които трябва да се съобразяваме. Но няма човек, който да го защити, един ром няма да стъпи зад него", каза още Папата.
Според него никой от ромските лидери не е очаквал, че Цар Киро ще стигне до подобно показно убийство. "Те ще вършат убийствата, а ние ще го защитаваме ли?, коментира иронично още Върбанов.
"Не ме интересува какво е решило това мешере. Христо Върбанов и Цветелин Кънчев са двама българи. Папата ходи да рекетира хората", реагира Цар Киро от дома си в Катуница. Според него имало и други мешерета, но отказа да уточни на чие ромско решение би се подчинил.