Борсов бюлетин на БНБ за 27 септември
Секция: ИКОНОМИКА
27 Септември 2011 17:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борсов бюлетин на БНБ за 27 септември

АКЦЕНТИ

Международни пазари:

Вчера доларът поевтиня спрямо всички от основните валути след повишение на риск-апетита и спекулации в европейски медии за решителност на европейските лидери за справяне с дълговите проблеми на еврозоната чрез значително увеличение на размера на EFSF. Щатската валута завърши на 1.3538 (-0.3%) спрямо еврото и -0.2% спрямо кошницата от шест валути.

В понеделник доходността на щатските ДЦК отбеляза повишение под влияние на нарастването на риск-апетита и повишения на американските фондови индекси.  Доходността в 2- и 5-годишните сектори се повиши спрямо петък със съответно 1 б.т. (до 0.23%) и 3 б.т. (до 0.90%), а тази в 10- и 30-годишните сектори съответно с 7 б.т. до 1.90% и 9 б.т. до 2.99%. 

В понеделник Еониа остана без изменение на ниво от 1.06%, а средствата по депозитното улеснение нараснаха до 165.1 млрд. евро (предх. 150.7 млрд.). 

Обявеният бенчмарк на предстоящата ежеседмична основна рефинансираща операция на ЕЦБ е положителен и възлиза на 32.5 млрд. евро. През изминалата седмица институцията закупи ценни книжа по програмата SMP на стойност 4 млрд. евро (предх. 9.8 млрд.). 

Доходността по ДЦК на Германия в 2г сектор завърши на ниво от 0.45% (+6 б.т.), а в 10-те години – на 1.83% (+8 б.т.). 

Пазарните нагласи бяха подкрепени от очаквания, че през октомври ЕЦБ ще възобнови покупките на обезпечени облигации и ще увеличи предлагането на ликвидност на банките чрез дългосрочни рефинансиращи операции. 

Неблагоприятен ефект върху риск-апетита имаше спадът на индикатора за бизнес климата Ifo в Германия през септември до 107.5 (прогн. 106.5, предх. 108.7), като стойността беше по-висока от очакваната. 

Германия съкрати планираните емисии ДЦК за четвърто тримесечие с 16 млрд. евро до 52 млрд. евро във връзка с намалени нужди от финансиране. 

Петролът поскъпна в понеделник, като американският бенчмарк WTI се повиши с 0.5% до 80.2 щ.д. за барел, а цената на Брента остана почти непроменена спрямо петък на нивото от 103.9 щ.д. за барел.

Златото поевтиня до 1592.7 щ.д. за тройунция (-2.7%), а цената в евро се понижи до 1183.2 евро (-2.7%).

 

Национални пазари:

Средният лихвен процент по сключените сделки на междубанковия паричен пазар се понижи с 2 б.т. до 0.24% вчера при нива на търговията от 360.4 млн. лева. 

SOFIX и BG40 отбелязаха спад, съответно от 1.77% и 1.06%.

 


ПРЕГЛЕД НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ ПАЗАРИ

Валутен пазар

Вчера доларът поевтиня спрямо всички от основните валути след повишение на риск-апетита и спекулации в европейски медии за решителност на европейските лидери за справяне с дълговите проблеми на еврозоната чрез значително увеличение на размера на EFSF. Щатската валута завърши на 1.3538 (-0.3%) спрямо еврото и -0.2% спрямо кошницата от шест валути. Риск-апетитът се повиши, като индексът на дневна колебливост на S&P (VIX) спадна с 2.2 пункта, а индексът MXWО се повиши с 1.3%. Британският паунд поскъпна с 0.7% спрямо долара въпреки изказванията на Бен Броудбенд от BoE за необходимостта от акомодираща монетарна политика. Всички от т.н. високо-доходни валути поскъпнаха. Най-силно повишение отбелязаха шведската (+1.9%) и норвежката (+1.7%) крони. Канадският долар поскъпна най-слабо, с 0.3% спрямо щатския след изявление на гуверньора Карни, че канадската икономика не е имунизирана срещу глобалното забавяне.

Доходност на ДЦК и паричен пазар

В понеделник доходността на щатските ДЦК отбеляза повишение под влияние на нарастването на риск-апетита и повишения на американските фондови индекси.  Доходността в 2- и 5-годишните сектори се повиши спрямо петък със съответно 1 б.т. (до 0.23%) и 3 б.т. (до 0.90%), а тази в 10- и 30-годишните сектори съответно с 7 б.т. до 1.90% и 9 б.т. до 2.99%. Тази седмица ще бъдат проведени аукциони на ДЦК на обща стойност 99 млрд. щ.д., като днес ще бъдат емитирани 35 млрд. щ.д. 2-годишни ДЦК, в сряда 35 млрд. щ.д. 5-годишни ДЦК, а в четвъртък 29 млрд. щ.д. 7-годишни ДЦК. Според изявление на Ню Йорк Фед от вчера Федералният резерв ще продава между 8 и 9 млрд. щ.д. краткосрочни ДЦК пет пъти в месеца и между 1 и 1.5 млрд. щ.д. краткосрочни инфлационно-индексирани ценни книжа веднъж в месеца като част от операцията за удължаване на средния матуритет на облигациите в портфейла на институцията. Покупките на дългосрочни ДЦК ще бъдат по 12 пъти в месеца, а тези на дългосрочни инфлационно-индексирани ценни книжа – веднъж в месеца. Продажбите на нови жилища се понижиха до 295 хил. през август (предх. 298 хил., очакв. 293 хил.).    

В понеделник Еониа остана без изменение на ниво от 1.06%, а средствата по депозитното улеснение нараснаха до 165.1 млрд. евро (предх. 150.7 млрд.). Обявеният бенчмарк на предстоящата ежеседмична основна рефинансираща операция на ЕЦБ е положителен и възлиза на 32.5 млрд. евро. През изминалата седмица институцията закупи ценни книжа по програмата SMP на стойност 4 млрд. евро (предх. 9.8 млрд.). Доходността по ДЦК на Германия в 2г сектор завърши на ниво от 0.45% (+6 б.т.), а в 10-те години – на 1.83% (+8 б.т.). Пазарните нагласи бяха подкрепени от очаквания, че през октомври ЕЦБ ще възобнови покупките на обезпечени облигации и ще увеличи предлагането на ликвидност на банките чрез дългосрочни рефинансиращи операции. Противоположен ефект върху риск-апетита имаше спадът на индикатора за бизнес климата Ifo в Германия през септември до 107.5 (прогн. 106.5, предх. 108.7), като стойността беше по-висока от очакваната. Германия съкрати планираните емисии ДЦК за четвърто тримесечие с 16 млрд. евро до 52 млрд. евро във връзка с намалени нужди от финансиране. На първичния пазар бяха активни Германия, Белгия и Франция, които предложиха ДЦК с общ обем съответно от 2.2 млрд. евро, 3.5 млрд. евро и 7.5 млрд. евро.

Фондов пазар

Фондовите пазари в САЩ се повишиха, като Dow Jones Industrial Average отчете най-значителен ръст за месеца, повлиян от очакванията, че европейските политици ще предприемат действия, за да попречат на разпространението на европейската дългова криза (DJIA +2.5%, S&P 500 +2.3%, Nasdaq +1.4%). Най-значителен ръст отчете финансовият сектор (+4.4%). Енергийният сектор (+3.6%) и добивният сектор (+3.1%) също записаха значителни повишения. Акциите клас Б на Berkshire Hathaway се повишиха с (+8.6%), след като стана ясно, че компанията на Warren Buffett ще изкупи обратно акции на стойност 110% от счетоводната стойност. Според изказване на Buffett на годишната среща на компанията през април, ръстът на парите в брой на Berkshire прави все по-трудно ефективното инвестиране на средствата. Акциите на големите национални банки Bank of America (+4.6%), JPMorgan (+7%) и Citigroup Inc. (+7%) отчетоха повишения по-високи от пазарните очаквания.

В понеделник европейските фондови индекси се повишиха значително (DJ Euro Stoxx +2.8% и DJ Stoxx 600 +1.9%) под влияние на оптимистични очаквания на инвеститорите за предстоящи нови действия на европейските институции за справяне с дълговата криза в периферията на еврозоната. Всички икономически сектори с изключение на „Автомобили и части” (-1%) завършиха сесията с повишение на пазарната си капитализация. За деня най-много поскъпнаха секторите „Застраховане” (+6.4%), „Банки” (+3.8) и „Комунални компании”(+2.9%).   

Стокови пазари 

Петролът поскъпна в понеделник, като американският бенчмарк WTI се повиши с 0.5% до 80.2 щ.д. за барел, а цената на Брента остана почти непроменена спрямо петък на нивото от 103.9 щ.д. за барел. Поскъпването бе продиктувано от нарастването на индексите на фондовите пазари в САЩ, както и от поевтиняването на щатския долар.

Златото поевтиня до 1592.7 щ.д. за тройунция (-2.7%), а цената в евро се понижи до 1183.2 евро (-2.7%). Основната причина за поевтиняването бяха продължилите разпродажби на злато от страна на хедж фондове с цел покриване на загуби от други пазари. Натиск върху цената оказа и влизането в сила на повишението с 21% на изискването за маржин при търговията с фючърси върху злато от страна на CME Group, обявено в петък. В рамките на сесията златото достигна минимум от 1532.7 щ.д. за тройунция, а разликата между най-високата и най-ниската стойност за деня беше 130.6 щ.д.

 

ПРЕГЛЕД НА НАЦИОНАЛНИТЕ ПАЗАРИ

Баланси на БНБ

Към 26-ти септември 2011 г. балансовото число на управление “Емисионно” намалява с 266 млн. лева. Основните промени в пасива на баланса на управление “Емисионно” са: - намаление на депозита на управление „Банково” с 283 млн.лева; - увеличение на задълженията към банки със 147 млн.лева; - намаление на задълженията към правителството и бюджетните организации с 63 млн.лева; - намаление на банкнотите и монетите в обращение с 67 млн.лева.

Горепосочените промени са свързани с: - преоценка на монетарното злато и специалните права на тираж (СПТ) поради динамиката в цената им на международните пазари; - постъпили средства по валутни сметки на търговски банки във връзка с регулации на минималните задължителни резерви – общо в размер на 13 млн. евро; - покупки на резервна валута от търговски банки – общо в размер на 3 млн. евро; - движение  по валутни сметки на правителството и бюджетните организации.

Балансовото число на управление „Банково” към 26-ти септември 2011 г. е намалено с 282 млн.лева. Основните промени са свързани с изменения в оценката на банковите активи и задължения, деноминирани в злато или СПТ, в резултат от промяна на обменните курсове на златото и СПТ по отношение на лева, което е съответно намаление с 241.08 и увеличение с 0.00944.

Валутен пазар

Нетните покупки на валута от страна на БНБ на 21-ви септември бяха в размер на 40.94 млн. евро. В търговията с клиенти продажбите на банките надвишиха покупките с 27.85 млн. евро. Обемът на междубанковата търговия възлезе на 1.73 млн. евро.

Междубанков паричен пазар и ликвидност

На 26-ти септември средният лихвен процент по сключените сделки се понижи с 2 б.т. до 0.24%. Търгуваните обеми на междубанковия паричен пазар се понижиха с 38.2 млн. лева и достигнаха 360.4 млн. лева. 

Спредът между 3-месечния Sofibor и Leonia възлезе на 343 б.т. (понижение с 2 б.т.), а между 6-месечния Sofibor и Leonia съответно на 466 б.т. (понижение с 1 б.т.).

Капиталов пазар

На 26-ти септември водещият индекс SOFIX отбеляза съществен спад от 1.77%, приключвайки деня на 348.05 пункта. От компаниите, влизащи в състава му най-съществено се понижиха цените на акциите на Индустриален Холдинг България АД (-8.9%), ТБ Първа Инвестиционна Банка АД (-5.8%), ТБ ЦКБ АД (-5.7%) и Химимпорт АД (-4.4%).

Повишение регистрираха цените на акциите на Еврохолд България АД (2.0%) и Адванс Терафонд АДСИЦ (2.2%).

Широкият индекс BG40 в края на сесията отчете стойност от 113.39 пункта, която е намаление от 1.06%.