Зам.-министър Димитров се срещна с представители на птицевъдния сектор
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2011 15:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Зам.-министър Димитров се срещна с представители на птицевъдния сектор

София /КРОСС/ Заместник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров се срещна с представители на Асоциация на земеделските производители в България, направление „Птицевъдство" в МЗХ. По време на срещата бяха дискутирани въпроси свързани с птицевъдството, с цел готовността на производителите на яйца и на държавата във връзка с преструктуриране на сектора и спазване изискванията за хуманно отношение при отглеждане на кокошките - носачки.

Димитров подчерта, че МЗХ използвайки възможностите на Програма за развитие на селските райони 2007-2013г., чрез Държавен фонд „Земеделие", предостави на птицевъдите финансова възможност за реконструкция на обектите за отглеждане на кокошки - носачки и преминаване от конвенционални клетки към алтернативни технологии и уголемени клетки. Отчитайки кратките срокове за постигане на изискванията до 1 януари 2012 г. на птицевъдите, кандидатствали по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства" бе предоставена държавна помощ и кредит, на преференциален лихвен процент, припомни той.Данните показват, че след приключване на двата приема по мярката в ДФЗ са подадени 29 проекта за преоборудване и реконструкция на птицеферми.
На територията на страната общият брой на животновъдните обекти, в които се отглеждат кокошки носачки е 121 бр., с 3 162 158 птици. От тях 39 ферми не отговарят на изискванията разписани в Директивата. Съгласно информация от собствениците на фермите, отглеждащи кокошки носачки в неуголемени клетки относно бъдещите планове за реконструкция им, 32 ферми от тях ще ги реконструират, а 7 ще преустановят дейността си или нямат планове на този етап.
Зам.-министър Димитров подчерта, че ще се извършва проверка на центровете за опаковане, за наличието на договори с производителите на яйца, относно спазване на изискванията за маркиране и окачествяване.
За да се гарантира спазването на разпоредбите на Наредба № 25 за „Минималните изисквания за хуманно отношение при отглеждане на кокошки носачки" ще се правят и проверки на граничните пунктове при
извършване на вътреобщността търговия.