Забраниха провеждането на Гей парада в Белград
Секция: СВЯТ
30 Септември 2011 16:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Забраниха провеждането на Гей парада в Белград

Белград, Сърбия /КРОСС/ Министърът на вътрешните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви днес, че полицията ще забрани "шествието на гордостта", ако организаторите не се откажат от това сами, предаде "Е-репортер".

Сръбската полиция потвърди, че ще забрани всички съпътстващи събития, т.е. всички протести, които са насрочени за този уикенд.

Гей парадът в сръбската столица бе планиран да се проведе в неделя, на 2 октомври. Организаторите днес заявиха още веднъж, че нямат намерение да се отказват от организирането на шествието, но изглежда, че "шествието на гордостта" в Белград тази година няма да се проведе.

"Парадът трябва да бъде проведен, но ако има опасения, че ще има големи проблеми заради него и че е възможно да се стигне и до по-големи инциденти, всички страни трябва да се съгласят, че този парад трябва да бъде отложен", обясни решението си министър Ивица Дачич.

"Според оценки не само на полицията, но и на другите структури за сигурност, съществува голям риск за нарушаване на обществения ред и мир", заяви Дачич. Полицията смята, че съществува реална опасност от нападение на чужди посолства и унищожаване на имущества.

Чуждестранните дипломати въпреки риска обаче смятат, че шествието трябва да се проведе. Дачич каза, че и той самият е съгласен с това, добавяйки, че Социалистическата партия на Сърбия, чийто председател е той, в своето ръководство има и членове, които са хомосексуалисти, но побърза да уточни още веднъж, че от съображения за сигурност парада ще бъде забранен.

/НИ/