Спад в цената на плодове и зеленчуци на годишна база отчитат от ДКСБТ
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2011 17:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Спад в цената на плодове и зеленчуци на годишна база отчитат от ДКСБТ

 

София /КРОСС/ През месец септември цените на основните хранителни стоки се доближават до нивото от предходния месец, като промяната на повечето от тях е под 1%, сочат данните на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Известно движение нагоре се наблюдава при цените на месните произведения, като по-силно изразено е то при цената на кренвиршите – 6.6%. Поевтиняване на месечна база е регистрирано при цената на брашното – 5% и олиото – 2%. Без промяна през м. септември, спрямо м. август са цените на лещата и яйцата. 

Спрямо същия месец на миналата година цените на повечето хранителни стоки, предмет на този анализ, са по-високи. Най-голямо поскъпване на годишна база е отчетено при захарта – 71%. Покачването на цените на едро на олиото, брашното, ориза, млечните и месните произведения в сравнение със същия месец на 2010г. е в диапазона 10 – 18%. Наблюденията показват, че темповете на нарастване на цените на годишна база на тези стоки са по-малки в сравнение с предходните месеци.

През изминалия месец спрямо месец август се наблюдава спад на цените на плодовете, които са в активния сезон на предлагане.  Ябълките и гроздето са поевтинели на месечна база с около 15-20%, а цената на дините, пъпешите, бананите и лимоните са се покачили в сравнение с предходния месец средно с около 5-15%.  При движението на цените на зеленчуците през септември също се наблюдават разнопосочни тенденции. През месеца най-много е поевтинял червеният пипер – 25%. По-лек спад на месечна база е отчетен при краставиците и зеления пипер, които са поевтинели с около 3%. През септември има поскъпване на оранжерийните домати – 27%, зелето – 11%, полските домати – 6% и зрелия чесън – 3%. Цената на картофите остава на нивото от предходния месец.

Цените на всички плодове и зеленчуци, предмет на анализа през тази година, са по-ниски в сравнение със същия месец на миналата година. Поевтиняването на годишна база на доматите, както на полските, така и на оранжерийните е около 40-45%, а на краставиците съответно около 20-28%. Значителен спад е отчетен при цените на дините и лимоните, които през септември 2011 в сравнение със септември 2010 са с около 35-40% по-ниски. Гроздето, бананите, картофите, чесъна, зеления и червения пипер и зелето са  поевтинели на годишна база с 10-20%.