В Иран осъдиха на смърт мюсюлманин, приел християнската вяра
Секция: СВЯТ
30 Септември 2011 17:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
В Иран осъдиха на смърт мюсюлманин, приел християнската вяра

Техеран, Иран /КРОСС/ Иранецът Юсуф Надархани, който преди няколко години прие християнската религия, бе осъден на смърт в страната му за тази постъпка, предаде онлайн изданието "Курир", цитирайки информация на агенция "Франс прес".

Пастор Надархани приел християнската вяра, когато е бил 19 години, а сега е на около 35 години и проповядва богословие в малката евангелска общност, наречена "Църквата на Иран".

Надархани бе арестуван през 2009 г. и осъден на смърт. Присъдата може да бъде заменена, ако той признае своята грешка и се откажем от християнството, посочват неофициално съдиите по делото. Надархани обаче отказа да се покае и отново да влезе в лоното на исляма.

Срещу тази смъртна присъда досега реагираха първия дипломат на ЕС Катрин Аштън, Държавния департамент на САЩ и полското председателство на ЕС. Германия от своя страна връчи официално протестна нота до иранския посланик в Берлин, в което категорично настоява за отмяна на тази абсурдна за ХХІ в. смъртна присъда.

По думите на адвоката на Надархани, той се надява все пак Апелативният съд в Иран да отмени смъртното наказание.

"Очаква се през уикенда съда да се произнесе по този въпрос", заяви адвокатът. Според него, пастора има 95-процентови шансове да бъде освободен.

/НИ/