Условна едногодишна присъда за гинеколога с незаконните аборти
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2011 17:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Условна едногодишна присъда за гинеколога с незаконните аборти

Пловдив /КРОСС/ Пловдивският районен съд осъди подсъдимия Вътю Вълчев на една година „лишаване от свобода" условно с три години изпитателен срок. Той беше признат за виновен в това, че на 17.01.2004г. в гр. Пловдив в качеството си на лекар / акушер - гинеколог / със съгласието на бременните жени извън акредитирано лечебно заведение в „Амбулатория за индивидуална практика за специализирана акушеро- гинекологична помощ на д-р Вътю Нейков Вълчев " и в нарушение на утвърдените медицински стандарти, и правилата за добра медицинска практика е умъртвил плода на Диана А., като го призна за невинен в това да е умъртвил плода на още 51 жени. Подсъдимият Вълчев е бил предаден на съд за това, че е извършил извън рамките на акредитирано медицинско лечебно заведение аборт със съгласието на 52 жени.
За да се произнесе съда с присъда по дела, които касаят нарушения на лекарската практика, основно доказателство се явяват заключенията на съдебно - медицинската експертиза.
В случая за гарантиране на безпристрастността е определено вещо лице лекар от Стара Загора, което не е било в служебни отношения с подсъдимия.
Кредитирайки заключението на вещото лице, дадено на база медицински документи, които са приложени по делото, съдът е приел, че в случая са налице доказателства за наличието на бременност само на една жена, а при останалите от медицинска гледна точка липсват критериите за определяне на това налице ли е бременност.
Подсъдимият е прилагал т. нар. метод „ Карман ", за който вещите лица подчертават, че в до 60 процента от случаите се използва без жените да са бременни.
Ето защо въз основа на заключението на съдебно - медицинската експертиза Районния съд е признал за виновен подсъдимия в извършване на престъпление само по отношение на една жена, като наложеното му наказание за това е една година лишаване от свобода условно с три години изпитателен срок.
Присъдата подлежи на обжалване и протест в 15 дневен срок от днес пред ПОС.