Културното сътрудничество между България и Македония ще обсъждат ресорни министри
Секция: КУЛТУРА
30 Септември 2011 18:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Културното сътрудничество между България и Македония ще обсъждат ресорни министри

София /КРОСС/ На 1 октомври 2011 г. /събота/ от 17:30 ч. в зала „Колегиум" на Министерството на културата министърът на културата Вежди Рашидов ще се срещне с министъра на културата на Република Македония Елизабета Канческа-Милевска, която ще е на работно посещение в София по негова покана на 1 и 2 октомври. В хода на разговорите двамата министри ще обсъдят състоянието и перспективите на двустранното сътрудничество в областта на културата. Ще бъдат обсъдени и конкретни инициативи в изпълнение на Програмата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Република Македония за сътрудничество в областта на културата за периода 2010-2012 г., подписана на 25 септември 2010 г. в Скопие.
След срещата, от 18:30 ч. на 1 октомври в Галерия „Средец" на Министерството на културата, министрите Вежди Рашидов и Елизабета Канческа-Милевска ще открият авторската изложба на известния македонски скулптор академик Томе Серафимовски - „Съзвездията на Томе Серафимовски".
За академик Томе Серафимовски приятелят му, писателят Любомир Левчев, казва: „Съдбата ме запозна с него на Канарските острови, за които се вярва, че са останките на потъналия континент Атлантида... В творческия темперамент на Томе Серафимовски има нещо мощно, първично като природата и страшно красиво, като изригване... Никак не е лесно да носиш дори една-единствена творба на Томе. И не защото е излята от бронз или издялана от камък, а защото разбираш, че носиш съдба. Зная. Веднъж съм му помагал, когато си редеше изложбата в Ню Йорк". Постоянните, вечните сюжети на Томе Серафимовски си остават два: пластични образи на хора и пластични образи на светци. За изложбата на „Съзвездията на Томе Серафимовски" тази есен приятелят му Левчев споделя кратко: „Обичам есенните съзвездия. По тях се търсят и намират пътищата на приятелството."