Македонският президент е категоричен: На македонците в Албания трябва да им се гарантира правото на самоопределение
Секция: СВЯТ
30 Септември 2011 18:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Македонският президент е категоричен: На македонците в Албания трябва да им се гарантира правото на самоопределение

Скопие, РМакедония /КРОСС/ Представители на Македонската национална общност в Република Албания днес бяха приети от президента на Република Македония Георге Иванов, предаде онлайн изданието "Курир".

По време на срещата македонския президент е повторил позицията, че "във времето и обстоятелствата в които живееме, всеки индивид има право свободно, без натиск, заплахи или предразсъдъци да осъществи неприкосновеното си право на самоидентификация.

"Република Македония, посочил Иванов, е модел на уважение и утвърждаване на индивидуалните човешки права и модел, който очаква да бъде положителен пример в целия регион. Кметът на община Пустец, македониста Едмонд Темелко, след приключване на срещата подчерта, че Законът за преброяването в Албания е в противоречие с международните конвенции и с човешките права. Той даде да се разбере, че поради това, етническите македонци в Преспа, Голо бърдо и Гора няма да участват в преброяване на населението, което стартира тези дни в Албания. Според него, основната причина за това е, че хората не могат "да се самоопределят като етнически македонци".

"Според закона, могат да се обявят като македонци само населението в Мала Преспа. Това не могат да сторят никъде другаде в Албания. Законът е остарял и той няма да показва реалния брой на македонците, а от това ще зависят нашите права според съществуващите закони. По тази причина ние ще бойкотираме преброяването и няма да признаеме неговите резултати, подчерта Едмонд Темелко.

/НИ/