Кампания в Индия: "И дъщерите носят радост"
Секция: СВЯТ
30 Септември 2011 18:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кампания в Индия: "И дъщерите носят радост"

Ню Делхи, Индия /КРОСС/ Сред рекламите, публикувани днес във водещи индийски вестници има и такива, които са част от кампанията за борба с дисбалансите между половете. Тя е озаглавена "И дъщерите носят радост" в семейството. Целта е да се напомни на родителите, че несправедливо "се радват повече" на момчета, отколкото на момичетата. Според участниците в кампанията, "момичетата с усмивка допълват нашия живот".

Рекламният текст е публикуван от правителството на индийския щат "Мади Прадеш". Той стой под фотография на управителя на тази провинция, държащ в прегръдките си малко момиченце.

Рекламите се появиха във вестниците по повод кампанията "Спасете нашите момичета", която започва на 5 октомври тази година. Селективните аборти и убийствата на женски деца доведоха до дисбаланс, при които на всеки хиляда момичета в Индия се раждат 914 момичета, което е под световния стандарт.

Според медии, омъжените жени често се намират под натиск да родят мъжки наследници - бъдещи глави на семейството, докато момичетата се възприемат като товар, на които трябва да се осигури чеиз.

През последните десетилетия на няколко пъти в Индия бяха повдигнати кампании срещу предразсъдъците за женските деца, като дори се стигна и дотам, че майки получаваха пари от държавата, за да задържат плода, ако се установеше,, че той е женски. Кампаниите обаче, не дадоха никакъв резултат, уточнява "Идивиди".

/НИ/