Дора Янкова и част от кандидатите за общински съветници на БСП уважиха петия празник на поезията в Смолян
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Септември 2011 21:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дора Янкова и част от кандидатите за общински съветници на БСП уважиха петия празник на поезията в Смолян

Смолян /КРОСС/ За пета поредна година Смолян е домакин на Празника на поезията. Официалното откриване на форума се състоя пред паметника на „Орфей и Родопа“ до бившето кино „Дружба“, като символично бе запален огънят на поезията.

Тази година в празника участват 29 поети и писатели от всички краища на България, като за първи път има и международно участие-талантлива поетеса от Хондурас. Атрактивното събитие, имащо за цел да покаже достиженията на съвременната българска поезия и работата на нови автори, е учредено преди 8 години от кмета на Смолян Дора Янкова и председателят на Съюза на българските писатели Николай Петев. Той се провежда през година, като по време на него в смолянските училища се провежда часове по родолюбие, организират се поетични вечери, дискутират се съвременните измерения на изкуството, както и се представят нови творби.

Официални гости на откриването бяха кандидатът за кмет на Смолян Дора Янкова и кандидатите за общински съветници от листата на БСП Петър Харадинов, Михаил Генчев, д-р Мариана Методиева, Рабие Кьосева. Слово произнесе председателят на Съюза на писателите Николай Петев, който подчерта, че 30 септември и Денят на поезията са сред прекрасните български празници.

„За поезията има хиляди определения, но днес трябва да си спомним за Ботев, Вазов, Вапцаров, Смирненски, защото изчезват от учебниците, а децата трябва да ги знаят“, посочи той. „Поезията е съвест и всеки трябва да се докосва до белия листа“, коментира още Петев. Той благодари за подкрепата, оказвана от Дора Янкова и си пожела след две години празникът да е с международно изменение.

/НИ/