Прошко Прошков: Болестта в момента е начинът, по който се управлява София
Секция: ПОЛИТИКА
01 Октомври 2011 16:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прошко Прошков: Болестта в момента е начинът, по който се управлява София

София /КРОСС/ Кандидатът на Синята коалиция за кмет на София Прошко Прошков предлага, когато се говори за столицата, да се визира един международен град, а не непрекъснато да се говори за съпътстващите проблеми . За него трите основни стълба на демократичност са нарушени свобода, обществен ред и пазарна конкуренция - това е заявка на всяка демократична партия.
„Болестта в момента е начинът, по който се управлява София. Aко той се промени, ще спрем да си говорим за дупки по улиците, кучета и боклук, озеленяване, защото тях ще ги решим в рамките на 5 години" - това заяви в студиото на „Радио К2" кандидатът за кмет Прошко Прошков.
Той осъзнава, че без подкрепата на софиянци няма да се случи нищо в столицата. Затова самият той иска те да бъдат негови партньори, за да направят София запомнящ се международен град.
Според Прошко Прошков без концепция за автоматична електронна община си оставаме в миналия век. „Всичко, което е свързанно с дейността на общинския съвет ще се публикува в интернет.Така гражданите ще знаят какво се случва на заседанията на общинския съвет и какви решения се приемат. Защото, когато изтече сесията на сегашния общински съвет, всички ще се учудят на ниска посещаемост от страна на съветниците".
В момента има липса на прозрачност и подхлъзване относно работата на съвета. Общинският съвет трябва да чете документи, а това не е лесна работа. При електронна община той ще получава всичко по ключова дума без да се губи последователността на решенията - сподели кандидатът Прошков .
За него истинският общински съветник е политик, който може да наема експерти, за да реши даден проблем. В момента има порочна практика експертните решения да се дават на „наши " хора - заяви в ефира на „Радио К2" Прошко Прошков.
Пред слушателите на радиото той направи разлика между неговото предложение за автоматична електронна община и това за столичен градски съвет на неговия опонент Георги Кадиев.
„Столичният градски съвет е съпридружен съвет към властта и чрез него може да манипулираш - това е разликата между мен и Кадиев. Контролът не трябва да е популистки и да минава през флиртуване с гражданите. Работа е те да следят дистанционно съветите и да задавате въпроси."
На въпрос на водещата Илиана Беновска как ще просветим ромите в столичните квартали Прошков бе категоричен:
„Всичко идва от образованието. Трябва да се въведе сериозен и строг контрол за тези, които не пращат децата си на училище. Престъпноста е вследствие от липсата на задължително образование. София да си поеме отговорностите, където държавата издиша".
Според кандидатът на „Синята коалиция" въвеждането на автоматична електронна община няма да е никаква пречка, защото софиянци са технологични хора, интернетът е навсякъде и присъства в живота им - завърши кандидатът за столичен кмет Прошко Прошков.