Масово не допускат кучета-водачи в заведения, магазини и градски транспорт
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Октомври 2011 13:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масово не допускат кучета-водачи в заведения, магазини и градски транспорт

София /КРОСС/ Около една трета от служителите в обществените институции и заведения не са запознати с правото на достъп на незрящите лица с кучета-водачи до сградите. Това показва резултатите от резултатите от изследването "Достъпът на кучета-водачи до обществени места", изготвено по метода „таен клиент“ от Фондация „Очи на четири лапи” и ClientX, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.

Изследването е проведено в четири града в страната и обхваща девет категории обществени места: супермаркети, банки, търговски обекти, аптеки, държавни институции, градски транспорт, автогари, поликлиники, заведения. Според резултатите, най-проблемните места за достъп на кучета - водачи са заведенията, супермаркетите и градският транспорт, където е отказан достъп в близо 1/3 от случаите.

Средно едва около 74% от служителите в заведения и институции с обществен достъп са запознати с правото на достъп на кучетата-водачи, което е гарантирано от закона. Малко по-добро от средното е положението в София, където 82% от участвалите в проучването са били запознати с него. Най-добре се приемат кучетата-водачи в болниците и аптеките. На обратния полюс са заведенията, банките и обществения трнспорт. В супермаркетите обаче, където традиционно не са склонни да допускат жвотни, незрящите лица най-често получават предложение за асистенция.

Служителите в повечето от тях са инструктурани да предложат помощ при покупката на необходимите продукти. След запознаване с правото на достъп на техните четириноги помощници, в 63% от случаите незрящото лице е било допуснато до сградата. В 6% от случаите служителите са питали управител, а в 7% изобщо не са допуснали кучето водач в сградата. Всеки трети от посетителите на конкретното място е одобрил допускането на незрящия и негвото куче-водач. Всеки пети обаче е бил против. Много често околните се радват и предлагат храна на кучето-водач, но това всъщност е лоша практика, защото го разконцентрира.

/ВС/