Антония Първанова предложи европейска стратегия за развитие на жените
Секция: ПОЛИТИКА
05 Октомври 2011 09:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антония Първанова предложи европейска стратегия за развитие на жените

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Д-р Първанова предложи създаването на европейска стратегия за развитие на жените и техния потенциал в областта на новите технологии, енергетиката и зелената икономика. Това стана по време на среща с еврокомисаря по цифровите технологии - Нели Крус, евродепутати и жени, бизнес лидери от Европа.

"Основна задача сега е да се създаде един консултативен съвет от жени, представители на бизнеса, политиката и неправителствените организации, които да очертаят контурите на тази стратегия", заяви д-р Първанова след срещата.

Според нея, увеличаването на женския потенциал за бизнес, иновации и предприемачество, трябва да бъде в основата на развитието на единния пазар в ЕС през следващото десетилетие, а Европейската комисия да изиграе основна роля в нейната подготовка. Идеята на д-р Първанова получи пълна подкрепа както от комисар Крус, така и от останалите участници в срещата.

По време на конференцията, стана ясно, че ЕС ще изпитва все по-остра нужда от жени-компютърни специалисти, тъй като едва 2.4% от заетите в областта на комуникационните услуги са жени, а в производството на високотехнологични изделия спадат до 1.1%. В бранша има и голяма бездна в заплащането между половете. Средната разлика възлиза на 22%, но достига до 38% с увеличаване на възрастта.