Изследване: шоколадът ще стане деликатес през 2050 година заради климатичните промени
Секция: ИКОНОМИКА
05 Октомври 2011 16:28
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Изследване: шоколадът ще стане деликатес през 2050 година заради климатичните промени

Кали, Колумбия /КРОСС/ Шоколадът може да стане деликатес през 2050 година заради катастрофалните климатични промени, се казва в доклад на Международния център за тропическо селско стопанство. Според мнението на експертите, след 40 години, средната температура в западната част на Африка ще се вдигне с 2,3 градуса, което ще направи климата в Гана и Кот-д'Ивоар непригоден за отглеждането на какаото. Световната шоколадена индустрия, чийто обем се оценява на 9 млрд.долара, получава почти половината суровина от тези две държави. Както отбелязват авторите на изследването, какаото в западната част на Африка се използва като еквивалент на наличните пари. „Много от фермерите използват какаовите дървета като банкомати", сочи изследването-с него хората заплащат медицинските услуги и образованието на децата си. Освен това, отглежданите какаови дървета в тези две държави играят стратегически важна роля за цялата шоколадова индустрия, какаото е основа за „нормалния живот на жителите на западна Африка", се казва в изследването. Според експертите, фермерите ще започнат да чувстват влиянието на климатичните промени още през 2030 година.

/ВН/