Второто Българско Дизайн Биенале
Секция: ЛЮБОПИТНО
06 Октомври 2011 19:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Второто Българско Дизайн Биенале

София /КРОСС/ В дните между 7-27 октомври в залите на Националния център за съвременно изкуство - "Шипка" 6 ще се състои Второто биенале на българския дизайн.

То ще обедини за пореден път българските дизайнери, работещи у нас и в чужбина, ще приобщи и чуждестранни дизайнери, работещи за или в България. Биеналето ще бъде в центъра на богата програма от съпътстващи събития - международна научна конференция, семинари, лекции, творчески и делови срещи, Нощ на дизайна.

Изложба на три етажа на в галерията на СБХ, ще покаже концептуални проекти, прототипи и продукти. Първи: продукт дизайн, дизайн на жизнената среда, архитектурен дизайн, интериорен и екстериорен дизайн. Втори: български висши учебни заведения с профилирани дизайн специалности - представяне на студентски курсови и дипломни работи, гости от средните училища с преподаване на дизайн. Трети: графичен дизайн, дизайн на печатни и дигитални произведения.

Цел на Биеналето е да отрази състоянието на българския дизайн през периода 2008-11 г. Чрез изложбата ще се търси генерирането на организационна и информационна структура за съвместна дейност - работна група за създаване на стратегия за по-ползотворно внедряването на дизайнерския труд. Второто биенале ще предостави и платформа за създаване на партньорства между работещите дизайнери, висшите училища и културните институции, производителите и потребители на дизайн.

Според oрганизаторите най-важната мисия на Второто Биенале на Българския дизайн е да създаде експозиционно пространство за творческа изява и да продължи традициите за представяне на постиженията на българските дизайнери, започнати през предходните десетилетия, превърнати в ярък културен форум от Първото биенале през 2008г.. Надяваме се това събитие отново да даде възможност на обществото да влезе в контакт с авторите в тази обществено-приложима художествена област и се запознае с творческите им успехи.

Българско Дизайн Биенале (BDB) е сред водещите събития в културния живот на София и страната. То е в центъра на богата програма от съпътстващи събития - международна научна конференция, семинари, лекции, творчески и делови срещи, нощ на дизайна. Цел на Биеналето е да отрази състоянието на българския дизайн през текущия период.

Събитието е не само преглед на постиженията на голямото разнообразие от толкова много "дизайн професии", но и място за некомерсиален диалог между потребителя и продукта, достъпeн за всички видове публика. Задачата на Биеналето е да представи креативни и иновативни дизайнерски решения и да даде възможност те по-бързо да си проправят път от ателиетата до производството и пазара.