Доц. д-р Любомир Спасов: Ивайло е един от символите на успешните трансплантации в България
Секция: БЪЛГАРИЯ
07 Октомври 2011 12:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Доц. д-р Любомир Спасов: Ивайло е един от символите на успешните трансплантации в България

София /КРОСС/ Екип на болница „Лозенец" пристига утре в гр. Нови пазар, за да отбележи заедно с Ивайло и семейството му 5 години от направената му успешна чернодробна трансплантация.

На 27 юли 2006г. в УБ „Лозенец" екипът на доц. д-р Любомир Спасов извършва една от първите в България трансплантации на черен дроб. Животоспасяващата операция се прави на 3-годишния Ивайло Генчев, като жив донор става майката на детето Димитричка.
Екипът на доц. д-р Любомир Спасов, извършил трансплантацията, пристига утре в града по покана на семейството, за да отпразнува заедно с тях 5 години от успешната трансплантация. Благодарение на навременната намеса 8-годишното момченце и майка му са в отлично здраве и водят нормален живот.

„Поводи като този носят на мен и на колегите в УБ „Лозенец" огромна радост. За тези 5 години Ивайло се превърна в част от екипа. Имахме шанса да наблюдаваме как расте, да отпразнуваме заедно със семейството кръщенето и рождените му дни. Ивайло е един от символите на успешните трансплантации в България", сподели доц. д-р Спасов, директор на УБ „Лозенец".

УБ „Лозенец" извършва уникални за страната трансплантации на органи, тъкани и клетки. Болничното заведение е реализирало досега общо 78 трансплантации, 22 от които са направени на деца. Успеваемостта е 80% и се равнява на средната успеваемост за Европа.