Мрачната статистика: За по-малко от година 519 лекари и 704 сестри са напуснали България
Секция: БЪЛГАРИЯ
10 Октомври 2011 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мрачната статистика: За по-малко от година 519 лекари и 704 сестри са напуснали България

София /КРОСС/ За по-малко от година 519 лекари и 704 сестри са напуснали България, за да работят в Европа. Мрачната статистика обяви вчера началникът на Военномедицинската академия генерал-майор проф. Стоян Тонев. Той призна, че и от неговата болница млади специалисти все по-често бягат на Запад. За година академията е загубила 19 лекари и 34 сестри.
"Как да ги задържа?", риторично попита Тонев. Той цитира парите, които взимат месечно специализантите в Англия - 3500 паунда или 7000 лева. Когато човек е на 30-35 години и му дадеш възможности да направи бърза кариера, той ще остави не само болницата, добави директорът на ВМА, пише "Дума".  
Междувременно стана ясно, че страната е на последно място в ЕС по донори на органи. Все още хората нямат достатъчно информация нито за нуждата от трансплантации, нито за възможностите пациенти в мозъчна смърт да станат донори, коментира доц. Силви Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по трансплантации. Заради ниското донорство и смъртността сред чакащите трансплантации у нас е голяма.
Към момента 911 пациенти чакат да се появи подходящ за тях донор, 16 са деца. В същото време в страната има специалисти, но базите за трансплантации са едва 25, като по-голямата част са все в София