Сърбия се надява да получи статут на кандидат-член на ЕС
Секция: СВЯТ
12 Октомври 2011 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сърбия се надява да получи статут на кандидат-член на ЕС

Белград, Сърбия /КРОСС/ Сърбия се надява Брюксел да оцени направените усилия и да получи статут на държава кандидат-член за ЕС. Комисарят по разширяването в Щефан Фюле ще представи годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани и Турция, съобщава кореспондентът на БНР в сръбската столица. .

Очакванията в западната ни съседка за по-нататъшната евроинтеграция на Сърбия са доста притеснителни. Медиите в Белград изтъкват, че Германия е тази, която поставя допълнителни условия пред Сърбия, настоявайки страната да се откаже от Северно Косово и да спре подкрепата си за институциите на сърбите от този регион, които Прищина не признава и нарича "паралелни".

Обвързването на европейската интеграция и "косовския въпрос" може да повлия негативно на вътрешнополитическите процеси в Сърбия, предупреждават местните анализатори.

Сръбския вицепремиер, отговарящ за европейската интеграция, Божидар Джелич заяви, че Белград няма да се откаже от своите т.нар. "червени линии" по темата Косово и настоя ЕС да не поставя нови условия пред страната му.

/ВН/