Европарламентът категоричен за приемането ни в Шенген
Секция: БЪЛГАРИЯ
13 Октомври 2011 14:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европарламентът категоричен за приемането ни в Шенген

Филиз Хюсменова е сред вносителите на резолюцията на ЕП

 

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Блокирането на членството ни в Шенген е неоправдано и е нарушение на процедурите поради доказаната техническа готовност на България и Румъния. Това заяви евродепутатът Филиз Хюсменова по време на пленарните дебати в ЕП вчера. Според нея съществуват двойни стандарти и дискриминация, както и политически популизъм в страните, които са против присъединяването. Хюсменова обяви, че ще се присъедини към идеята за преосмисляне на процедурата за вземане на решение на Съвета с единодушие, особено когато тя се упражнява в ущърб на законодателството.
Хюсменова е съавтор и на новата резолюция на Европарламента за приемането ни в Шенген. Това е втората поред резолюция в подкрепа на двете страни, която призовава настоятелно държавите членки да вземат решение, така че България и Румъния да бъдат включени в Шенгенското пространство.
В нея се посочва, че и двете страни изцяло са реорганизирали своите системи за интегрирано управление на границите, осигурили са обучение и най-нови технологии и видимо са укрепили институционалната и правната си рамка - факт, признат във всички доклади за оценката на Шенген. Депутатите са категорични, че не могат да бъдат налагани допълнителни критерии на държави членки, при които присъединяването вече е в ход.
Резолюцията беше предшествана от пленарни дебати по отправени питания до ЕК от евродепутати от всички парламентарни групи, сред които и евродепутатът от АЛДЕ Филиз Хюсменова.