"Галъп": При балотаж между Плевнелиев и Калфин, 39% биха подкрепили кандидата на ГЕРБ
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2011 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Галъп": При балотаж между Плевнелиев и Калфин, 39% биха подкрепили кандидата на ГЕРБ

София /КРОСС/ Росен Плевнелиев продължава да води в намеренията за гласуване на предстоящия първи тур на президентските избори с 29%. Втори е Ивайло Калфин с 21%, трета е Меглена Кунева с 11%. Регистрираме мобилизация на привържениците и на Плевнелиев, и на Калфин, като при кандидата на БСП тя е най-силно изразена: ръст от 5% в сравнение със септември. Това показват данните от редовното национално представително проучване на "ББСС Галъп интернешънъл", проведено сред 1006 пълнолетни граждани на страната между 29 септември - 8 октомври 2011 г. по метода на личното стандартизирано интервю. Ежемесечното проучване е познато като Политически и икономически индекс на "ББСС Галъп интернешънъл", провеждан по съпоставима методика от началото на 90-те години на миналия век досега.
Ако на балотаж се явят Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин, данните към момента показват съотношение 39% за Плевнелиев срещу 24% за Калфин. 31% не биха гласували, а 6% се колебаят. Ако на втория тур са Плевнелиев и Кунева, съотношението е 36% за Плевнелиев срещу 25% за Кунева. Меглена Кунева продължава да бъде по-трудният противник за Плевнелиев при евентуален балотаж, но шансовете й да се класира за него зависят критично от възможностите й да мобилизира симпатизантите си в оставащата седмица.
За отбелязване е високият личен рейтинг на Стефан Данаилов - с 44% доверие през октомври той се нарежда на второ място след Кристалина Георгиева в „класацията" по доверие. Следват Георги Първанов и Росен Плевнелиев с по 43%, Бойко Борисов - с 42%. Доверието към Меглена Кунева е 34%.
45% от респондентите не одобряват действията на правителството по повод размириците в пловдивското село Катуница, срещу 26% одобрение и 29% без мнение.
През октомври 57% от анкетираните пълнолетни българи смятат, че България върви към по-зле като цяло, 38% очакват общото икономическо положение в страната да се влоши. Отбелязва се известно покачване на негативните оценки за икономиката и личните финанси.
Има лек ръст в подкрепата за основните политически партии по намерения за гласуване за парламент. Към момента ГЕРБ може да разчита на 32% от гласовете на пълнолетните граждани, БСП - на 20%, а ДПС - на 8%. 31% заявяват, че няма да гласуват.