Младенов: Достъпът до заетост има ключова роля за интеграцията на пазара на труда на ромите
Секция: БЪЛГАРИЯ
14 Октомври 2011 15:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Младенов: Достъпът до заетост има ключова роля за интеграцията на пазара на труда на ромите

София /КРОСС/ Достъпът до заетост има ключова роля за пълноценната интеграция на пазара на труда на лицата от неравнопоставените групи, включително и от ромската общност. Цялостната консултативна и координираща дейност по етническите и интеграционните въпроси е ангажимент на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси към Министерския съвет. Това заяви по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов в отговор на  въпрос от народния представител от ПГ на КБ Милена Христова относно изготвянето на Националната стратегия в сферата на заетостта във връзка с Европейската рамка за национални стратегии за интегриране на ромите. 

Председателят на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси изпълнява функциите на Национален координатор по международната инициатива Десетилетие на ромското включване 2005-2015 г.

По думите му със заповед № Р-185 от 22 юли 2011 г. на министър-председателя на Република България г-н Бойко Борисов е създадена междуведомствена работна група за изготвяне на предложения за актуализиране на Рамковата програма за равноправно интегриране на ромите в българското общество 2010-2020 г. и проект на оперативен документ към Рамковата програма в съответствие с „Рамка на Европейския съюз за национални стратегии за интегриране на ромите до 2020г.".

Дейността на междуведомствената работна група във финансово, организационно и техническо отношение се осигурява от администрацията на Министерския съвет чрез секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси към Министерския съвет, допълни социалният министър.

Той каза още, че вцепремиерът и министър на вътрешните работи и председател на Съвета е утвърдил график за работата на междуведомствената експертна работна група. Съгласно този график до 28 ноември 2011 г. работната група трябва да внесе в Министерския съвет проект на Национална стратегия за интегриране на ромите. Водещите направления в документите са образование, здравеопазване, жилищни условия, заетост и социално включване, върховенство на закона и недискриминация, култура и медии. За да се гарантира по-висока ефективност на работата, членовете на междуведомствената работна група са разделени на подгрупи в зависимост от тяхната компетентност в посочените направления.

Министерството на труда и социалната политика, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта участват активно със свои представители в разработването на стратегията основно в направление „Заетост и социално включване", заедно с представители на неправителствени организации, в т. ч. и ромски, каза в заключение Младенов.