Хванаха кандидат за кмет, давал по 100 лв. за глас
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2011 14:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хванаха кандидат за кмет, давал по 100 лв. за глас

 

Бургас /КРОСС/ Полицаи от Приморско установиха двама съпричастни към купуване на гласове в село в района. В колата и дома на единия са открити списъци с над 50 имена. 100 лева е цената на купен глас, съобщават от МВР.

Единият от задържаните е мъж на 56 години / с инициали Х.Х./, кандидат за кмет на с. Ново Паничарево и участващ в листата за общински съветници от ПК „Синята коалиция за Приморско” и 33-годишен /М.Й./. 

При извършените претърсване и изземване в дома и лекия автомобил на кандидат-кмета са намерени и иззети списъци с над 50 имена на хора. 

Образувано е досъдебно производство по чл. 167 ал. 2 от НК /който предложи на другиго имотна облага с цел да го склони да упражни избирателното си право в полза на определен кандидат, политическа партия или коалиция, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба от 10 000 до 20 000 лв./.  

По случая пред съдия са разпитани и свидетели. Към момента е установено, че на свидетелите са давани по 100 лв. за да гласуват за определен кандидат, политическа партия или коалиция. Спрямо М.Й. е повдигнато обвинение по чл. 167 ал. 2, но спрямо Х.Х., към момента с имунитет, повдигането на обвинението предстои след провеждането на изборите за местна власт.