"Възмутените" окупираха света
Секция: Анализи
16 Октомври 2011 15:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
"Възмутените" окупираха света

 

 

Берлин, Германия /КРОСС/  "Да сложим край на властта на банките и концерните", това поискаха стотици хиляди демонстранти по цял свят с протестните си акции през почивните дни. Хората въстават срещу неравноправието, като недоволството им расте, пише в свой коментар Дойче веле.

Датата 15 октомври бе чакана с интерес. За този ден испанското движение "Истинска демокрация сега!" беше призовало към международни протести срещу могъществото на финансовия свят. След успеха на протестите в Испания от миналата пролет, когато демонстрантите успяха да попречат или забавят изгонването на задлъжнели собственици от домовете им, движението постепенно обхвана и други страни.

По модела на "Арабската пролет"

Пет месеца по-късно "Възмутените" в повече от 720 градове в над 70 страни по света и други свързани с тях групи решиха да превърнат 15 октомври в ден за символичен протест, прицелвайки се във важни финансови центрове като Уолстрийт, финансовото сърце на британската столица - лондонското Сити, седалището на Европейската централна банка във Франкфурт.

Огромната организационна работа на протестите бе изнесена от различните интернет-платформи. Привърженици и симпатизанти на идеята използваха социални мрежи като Фейсбук и Туитър, стотици блогове и уики-профили. Американското протестно движение "Окупирай Уолстрийт" реагира на призива от Испания и мобилизира привърженици да организират национални "Occupy"-групи. В деня на протеста страницата във Фейсбук на "Occupy Frankfurt" имаше 6 300 привърженици, а тази на "Occupy the London Stock Exchange" дори 16 331.

Германците - умерено недоволни

В Германия протестираха около 40 хиляди души в по-големите градове на страната. Около 8 000 души участваха в шествие до Европейската централна банка във Франкфурт, за да протестират срещу капиталистическите излишества, "несправедливостта" на световната финансова система и властта на банките. В Мюнхен активистите призоваха хората да изтеглят влоговете си от "мръсните банки".

Според наблюдателите хората са излезли по улиците предимно от солидарност със съмишлениците си в другите страни. Означава ли това, че германците не са чак толкова лошо засегнати от случващото се в света днес? "Има известни индикации, че наистина положението на хората в САЩ и Южна Европа е далеч по-тежко, отколкото в Германия. Например по отношение на безработицата сред младите хора ситуацията в Гърция или Испания е несравнима с тази в Германия", казва социологът Симон Тойне от Берлинския център за изследване на социалните движения и културата на протестите.

И други експерти смятат, че хората в Германия като че ли не чувстват последиците от кризата така силно како в много други страни по света. Като цяло обаче германците не са много по-добре от останалите и все повече хора в страната са застрашени от бедност.

Краят на мълчанието

Едно е сигурно - протестите на "възмутените" са най-мащабната досега акция срещу могъществото на банките и финансовия капитал. В повечето страни демонстрациите преминаха мирно, с няколко изключения. В Ню Йорк полицията задържа 70 души, повечето от които са били отведени с белезници. До стълкновенията с полицията се стигнало след като група протестиращи отказали да изпълнят указанията на полицията да освободят улица близо до площад "Таймс скуеър", и вместо това започнали да скандират: "Чии са улиците - наши!".

Най-малко 70 души са били ранени в италианската столица Рим в сблъсъци между леви екстремисти и полицията. Италианската полиция за борба с безредици използва сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите, които чупели витрини на магазини и прозорци на банки, подпалвали коли и хвърляли бутилки. 30 от пострадалите са полицаи.

В Лондон, по призива на движението "Окупирай лондонската фондова борса", хиляди протестиращи се събраха в лондонското Сити за да попитат, защо обикновените хора трябва да плащат за криза, която е била предизвикана от банките? В Брюксел, по подобие на протестите в САЩ, беше издигнат лозунгът: "Ние сме 99 процента" - намек за мълчаливото мнозинство, което понася последиците от кризата.