Храм с благодат от Атон осветиха в Бургас
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2011 17:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Храм с благодат от Атон осветиха в Бургас

Бургас /КРОСС/  В Бургас бе осветен нов храм, който е благословен със светогорска благодат и така се явява духовна част от Зографския манастир. Църквата е в крайбрежен квартал, който доскоро бе с. Крайморие и за пръв път има свой храм. В основите на сградата са положени основен камък и пръст от българската светиня „Св. Георги Зограф” в Света гора. Църквата бе кръстена на името на преподобния „Св. Пимен Зографски”, който е започнал духовния си подвиг в Зографския манастир и един от най-големите светци-българи. 

С литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Йоаникий, бе осветена новоизградената православна църква. Специално за освещаването на храма от Атон пристигна игуменът на Зографския манастир, Негово Високо Преподобие Архимандрит Амвросий. В присъствието на представители на висшия клир от региона, на кмета на Бургас Димитър Николов и хиляди миряни, Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров дари на храма частица от Светия кръст. Той обясни, че подаръкът е от името на Премиера Борисов, а лично от свое име дарява икона с образа на първия български светец - цар Тервел. Култът към този светец трябва да бъде възстановен, особено в района на Южното Черноморие, за чието завоюване в миналото заслуги има точно Тервел, каза Димитров. Чрез него министърът на финансите Симеон Дянков дари на новопостроената църква икона на „Св. Св. Кирил и Методий” . 

Храмът в Крайморие е единственият в страната, който е избрал свети Пимен за свой патрон, след като от Зографския манастир са дали съгласие за това. Свети Пимен е живял през 16 век, замонашил се е в Света гора, но е известен с това, че е организирал възстановяването на разрушените български църкви през османското владичество. След като през 2009 г. игуменът на Зографския манастир взе участие в полагането на основния камък на новата църква, сега българската света обител ще продължава да я подпомага. В църквата вече има иконостас, дело на дърворезбаря Динко Григоров от Дряново. Иконите за него ще бъдат дарени също от манастира „Св. Георги Зограф” в монашеската република.   Изцяло на дарителство, предимно от досегашните спонсори, ще се разчита и за вътрешното зографисване. Църквата има крипта, която ще съхранява старинни икони, дарение от храм  „Св. Богородица” в Бургас. По проект е предвидено в двора на църквата да бъде построено православно неделно училище. 100 000 лева за неговото изграждане и оборудване е обещала държавата в лицето на министър Дянков.

Курбан за здраве последва тържественото освещаване, а за настроението на гостите се погрижи танцовият ансамбъл „Крайморие” към местното читалище.

 

/ВС/