Бойко Борисов: В 21 век е нормално да има чиста питейна вода
Секция: ПОЛИТИКА
18 Октомври 2011 17:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бойко Борисов: В 21 век е нормално да има чиста питейна вода

Ботевград /КРОСС/ „Когато резултатите от работата на правителството са налице и са видни, хората могат сами да направят преценка. В 21 век е нормално да има чиста питейна вода. За съжаление в продължение на 20 години това не се е случвало, но сега работим и за броени месеци успяваме да разрешим тези проблеми".

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов след като откри две пречиствателни станции за питейни води - ПСПВ „Чеканица 1" в Ботевград и ПСПВ „Литаково".

По думите му най-ценното за България са здравето на хората и екологията.

„Нека „конкуренцията" между българските градове се състои в това как те да предоставят по-добри условия за живот, за да могат хората да открият своята реализация в тях", допълни премиерът по време на посещението си в Ботевград.

„Поздравявам ви, защото вашата община е първата, усвоила средства по ОП „Околна среда" в Сектор „отпадъци". От общо девет проекти, вие вече имате шест одобрени.", изтъкна още министър-председателят Борисов.

Той посочи, че от държавния бюджет са отпуснати близо 1.5 млн. лв. за откритите днес пречиствателни станции.

ПСПВ „Чеканица 1" е втората пречиствателна станция, доставяща питейна вода на населението в град Ботевград - 24 000 жители. Пречиства 82 литра в секунда и технологията е с озон. С изграждането и на тази втора ПСПВ е решен напълно проблема със захранването с чиста питейна вода на населението.

ПСПВ „Литаково" доставя питейна вода за населението в селото - 2 000 жители. Пречиства 24 литра в секунда и технологията е с озон. Изградена е по модерен начин и е с ниски експлоатационни разходи. Напълно автоматична и с висока надеждност, което определя дългосрочното и безпроблемно използване.

Строител на станциите, завършени за три месеца, е фирма „Европа 7" - Ботевград, технологичната част е изпълнена от „ЕЛФИ ТЕХ" - Стара Загора.

На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и зам.-министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.