Трайчо Трайков: Тракийската култура отличава България от останалите европейски дестинации
Секция: НОВИНИ
18 Октомври 2011 18:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Трайчо Трайков: Тракийската култура отличава България от останалите европейски дестинации

/КРОСС/ „Тракийската култура е това, което отличава България от останалите европейски туристически дестинации", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на среща с чуждестранни журналисти, които участват в специален тур за представяне на тракийското наследство в България.

Развитието и насърчаването на културния туризъм e сред приоритетите на българското правителство, подчерта министър Трайков. През тази година са предвидени над 150 млн. лв. по Оперативна програма

„Регионално развитие" за преки инвестиции в културното наследство и изграждането на туристически атракции, допълни още той.

България разполага с всички възможности да предложи неповторими преживявания на тези, които предпочитат културния туризъм. Сред изключително богатото наследство на страната са повече от 40 000 паметници на културата, 7 обекта под егидата на ЮНЕСКО, 160 манастира и 330 музея.

Това, което отличава България от останалите европейски държави, е именно присъствието на траките по нашите земи и наследството, което са ни завещали. Впечатляващите тракийски гробници, безценните съкровища и традиционното производство на вино са сред неповторимите белези на тракийската култура, подчерта министър Трайков.

Журналистическият тур „По пътя на траките" се организира по инициатива на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма като част от кампания, която популяризира потенциала за развитие на културния туризъм в страната.

Специфичната тема на посещението е избрана, за да повиши информираността на чуждестранните туристи за историята и тракийското наследство на страната ни - един от елементите, с които тя може успешно да конкурира туристически маршрути в други държави.
Общо десет представители на авторитетни европейски медии от Испания, Германия и Австрия ще посетят едни от най-красивите и богати на история тракийски паметници в страната.

Сред тях са представители на DIHT - Verlag ETURBONEWS BUSINESS-TRAVEL - туристическо издание с тираж 50 000 на месец; вестник Express, Koelner Stadt-Anzeiger и Koelnische Rundshau с тираж над 800 000 месечно; онлайн изданието Urlaubsspar с над 1 млн. посещения на месец; вестник Falter с над 30 млн. читатели и други.