Организираната престъпност-главна заплаха за националната сигурност на Румъния
Секция: СВЯТ
19 Октомври 2011 17:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Организираната престъпност-главна заплаха за националната сигурност на Румъния

Букурещ, Румъния /КРОСС/ Директорът на румънската разузнавателна служба заяви, че организираната престъпност в страната се увеличава интензивно и в количествено, и в качествено отношение. Той смята, че това е основната заплаха на националната сигурност.
Директорът на румънското разузнаване допълни, че службата му дава коректна информация на полицията и магистратите, но резултатите са незадоволителни, поради недоброто функциониране на тези институции. За две години неговото ведомство е изпратило над 1500 сигнала, както и схеми за действие на престъпните кланове на национално и регионално ниво, съобщи БНР.
Анализаторите приемат, че основна причина за увеличаване на организираната престъпност е протекцията, която тя има сред политическата класа и най-вече сред управляващите. Директорът на разузнаването предложи като заплаха за националната сигурност да се включи в законодателството и измамата по електронен път, а дейността на службата да бъде и част от Европейската конвенция за правата на човека. Според тази конвенция всеки заподозрян, срещу когото са използвани специални разузнавателни средства, трябва да бъде информиран, когато работата с тях е приключила.

/ВН/