Българите харчат много
Секция: ИКОНОМИКА
19 Октомври 2011 19:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Българите харчат много

/КРОСС/ Българите са трети в Европа по склонност да харчат.

Данните са от проучване на международната маркетингова компания GFK.

Индексът, по който се измерва склонността за скъпи покупки варира от +100 до -100. По тези показатели пред нас са германците и австрийците.

В Германия стойността на индекса е почти 30 пункта, а за Австрия - 26 пункта. Макар и на трето място, ние сме далеч от тези страни - при нас стойността на индекса е -2,2.

За хората, които имат пряко наблюдение върху покупателната способност на българите, данните от проучването са изненадващи. Защото от началото на кризата, хората рядко си позволяват непредвидени покупки, съобщи БТВ.

„Дори и най-редовните ни клиентки се ограничават в бюджета си. Свиват бюджета и харчат по-малко. Затова се опитваме да привлечем нови клиенти с промоции и атрактивни предложения, защото определено не мисля, че пазарят толкова много, както казват в проучването", споделя Биляна Бубинова, управител на магазин за козметика.

Нейната колежка Адриана Христова, която управлява магазин за дрехи, също е на мнение, че във време на криза българинът купува само това, от което има нужда.

И хората споделиха, че обикновено не си позволяват излишен лукс, а гледат да си плащат сметките, данъците и едва тогава си купуват други необходими неща.

За социалния антрополог Харалан Александров, това, че сме на трето място по склонност за харчене, не е изненда. Напротив - това е характеристика на културите на бедността.

"Когато живееш на ръба на оцеляването, символичната стойност на луксозното потребление се променя. Харченето на пари се променя. Безмисленият лукс е статусен белег и ти дава, макар и моментното преживяване, фантазия за благополучие. Благополучие, което не ни е дадено, от което сме лишени в ежедневието", смята Александров.

Въпреки че сме трети по склонност да харчим, данните показват още, че стваме все по-пестеливи. В края на август имаме 30 милиарда лева спестявания в банки.

Най-спестовни в света пък са гражданите на Португалия, следвани от британците и румънците.