Колекционерски изложения на Пловдивския панаир
Секция: НОВИНИ
27 Октомври 2011 07:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Колекционерски изложения на Пловдивския панаир

Пловдив /КРОСС/ Жп линия, по която се движи влак, бариери, семафори и гари, разположени сред хълмове и поле. Тези атракции са предвидили от Клуба за железопътен моделизъм за изложението на колекционерите "Булколекто", което ще се проведе на територията на Пловдивския панаир.

Ще бъде пресъздаден и локомотив от началото на 20-те години на миналия век, пътнически и товарни вагони, разказа още председателят на клуба Марио Гиргинов, цитиран от пресслужбата на панаира.

Членовете на сдружението са и колекционери, и моделисти. Те издирват стари машини, но при пресъздаването на моделите ги подобряват и украсяват.

Един от най-запалените моделисти е посланикът на Италия у нас Стефано Бенацо. Той е разположил огромен макет в една от залите на посолството, твърди още Марио Гиргинов. Очакванията са дипломатът да покаже своите произведения и на "Булколекто".

През тази година на изложението за колекционери ще бъдат показани сбирки на минерали и полускъпоценни камъни. Уникат сред тях е ясписът "Цвят" - подобен образец не е намиран у нас, твърди неговият собственик Виктор Йорданов.

Парчето полускъпоценен камък е изпъстрено с цветчета и тежи 10 килограма. "Подобни екземпляри има в Мадагаскар, но там вадят тонове, а тук се срещат изключително рядко", обяснява още Йорданов.

Освен влакове и минерали, от днес (27 октомври) до 30 посетителите на изложението ще могат да разгледат и сбирки от марки, банкноти, монети, медали, фонокарти, пощенски картички, порцеланови фигурки и антикварни предмети.