Антония Първанова на посещение в Кипър
Секция: CROSS ПРЕСЦЕНТЪР
27 Октомври 2011 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Антония  Първанова на посещение в Кипър

Никозия, Кипър /КРОСС/ В петък и събота д-р Първанова ще бъде на работно посещение в Кипър. Визитата се организира няколко месеца преди страната да поеме ротационното шестмесечно председателство на ЕС през юли 2012г. и има за цел да запознае евродепутатите с културно-историческото наследство на острова.

 

 

Д-р Първанова ще присъства на почетна църковна церемония в чест на 71-вата годишнина от отказа на Кипър през 1940г. да позволи на фашистките италиански войски да влязат в страната. Тя ще се срещне и с делегация от кметове на окупирани общини и кипърски бежанци.

 

Основната част от програмата на визитата е посещение в окупираната част на Кипър. Българският евродепутат ще види на място многобройните примери и доказателства за систематичните опити от страна на окупаторите да заличат гръцкото историческо, религиозно и културно наследство. „Умишленото унищожаване на древни паметници и исторически забележителности, премахването и незаконната продажбата на исторически фрески и мозайки от религиозни обекти, включени в списъка на ЮНЕСКО, превръщането на църкви в джамии, хотели и складове, както и промяната на имената на исторически забележителности, градове и села, са само малка част от примерите, доказателство за провеждането на една силно тревожна политика, която е в нарушение на международното право и международните конвенции. Такива практики не би трябвало да бъдат толерирани от официалните власти на страна, кандидат-член на Европейския Съюз“, заяви д-р Първанова.