Девет европейски държави се интересуват от българския опит при преструктурирането на инициативата JEREMIE
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2011 13:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Девет европейски държави се интересуват от българския опит при преструктурирането на инициативата JEREMIE

София /КРОСС/ Представители на Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Германия, Сърбия, Хърватия, Латвия и Унгария се интересуваха от българския опит при преструктурирането на инициативата JEREMIE и преговорите с Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ).

Това стана ясно по време на годишната конференция на оперативните програми „Конкурентоспособност“ в отделните държави, която се провежда на 27 и 28 октомври в Будапеща, Унгария. Във форума участват заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов и съветникът по европейски програми в МИЕТ Жулиета Хубенова.

Традиционната вече годишна среща е организирана от Унгарския център за икономическо развитие и Европейската комисия и се провежда под патронажа на Полското председателство на ЕС. Във откриването на форума участваха заместник генералният директор на Генерална дирекция „Регионално развитие“ в ЕК Нормундс Попенс, министъра на националното развитие на Унгария Тамаш Фелеги, заместник министъра на регионалното развитие на Полша Ивона Вендел и заместник министър Ангелов. Усвояването на средствата по оперативните програми през настоящия програмен период и плановете за бъдещия бяха в основата на дискусиите по време на конференцията.

България предлага най-широк спектър от инструменти за финансиране на малки и средни предприятия в рамките на инициативата JEREMIE, със съществен превес на рисковото финансиране. Страната ни въведе в практиката новите правила най-бързо след одобряването на стратегията за тях от страна на ЕИФ. В рамките на JEREMIE у нас са структурирани четири типа фондове за рисков капитал, плюс гаранционен фонд, които покриват нуждата от финансиране на малки и средни предприятия през целия цикъл на тяхното развитие. Този опит е ценен и за останалите държави, които по време на срещата се интересуваха живо от направените промени у нас и възможностите, които те отварят пред бизнеса.

„Чрез използването на револвиращи инструменти постигаме едновременно два важни ефекта – покриваме нуждите на бизнеса от това финансиране, от което той има нужда в момента, и осигуряваме многократно по-голям ресурс за компаниите от средствата по оперативната програма“, каза Евгени Ангелов. По неговите думи този ефект е възможен благодарение на револвирането на средствата и привличането на частни капитали в рисковите фондове. Разпределението на средствата през следващия програмен период също бе в центъра на дискусиите по време на конференцията. Дебатите се водиха около това какъв процент от Брутния вътрешен продукт на всяка държава да бъде европейското финансиране и дали този процент да е еднакъв за всички. Българската позиция, защитена от заместник министър Ангелов, е по-бедните икономики, каквато е и България, да получат по-висок процент спрямо своят БВП.

„Това е необходима предпоставка, за да се преодолее неравенството в развитието на отделните региони на ЕС, каквато е и една от основните цели на оперативните програми“, подчерта зам. министър Ангелов.

/НИ/