Насърчаването на цифровизацията на културата в ЕС е предпоставка за стимулиране на растежа
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Октомври 2011 13:39
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Насърчаването на цифровизацията на културата в ЕС е предпоставка за стимулиране на растежа

Мадрид, Испания /КРОСС/ Европейската комисия прие препоръка, в която призовава държавите-членки на ЕС да увеличат усилията си, да обединят ресурсите си и да привлекат частния сектор в цифровизацията на материали в областта на културата, предадоха от Българското представителство в Генералната дирекция "Комуникации".

Това е от съществено значение, за да стане европейското културно наследство всеобщо достояние и да се стимулира растежът на творческите сектори в Европа.

Цифровизираните материали следва да бъдат достъпни за ползване чрез „Europeana“ — европейската цифрова библиотека, архив и музей (www.europeana.eu), съобщиха от дирекцията.

Препоръката поставя държавите-членки пред предизвикателството да разработят действени планове и да изграждат партньорства, за да може в „Europeana“, която днес наброява 19 милиона обекти, до 2015 г. да се въведат 30 милиона, да публикуват в интернет повече материали, защитени от авторско право, както и материали, вече изчерпани в търговската мрежа, и да приспособят националното си законодателство и стратегиите си така, че да гарантират дългосрочното съхранение на материали в цифров вид.

/НИ/