Боевски станал жертва на спецакция на бразилските тайни служби
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Октомври 2011 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Боевски станал жертва на спецакция на бразилските тайни служби

София /КРОСС/ Операцията била подготвяна повече от година и в нея се включили 230 федерални агенти, като само в Сао Паулу, където беше прибран и Боевски, са били изпратени 150 служители под прикритие, съобщиха български медии.

 Олимпийският шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски е бил задържан при мащабна спецакция с кодово име „Семена” заедно с 34-ма трафиканти на наркотици, предадоха вчера бразилски медии.

Операцията е била подготвяна повече от година и в нея се включили 230 федерални агенти, като само в Сао Паулу, където беше прибран и Боевски, са били изпратени 150 служители под прикритие. Разследващите са следили мощна група, занимаваща се с трафик в Бразилия, Боливия, Парагвай и Европа.

До момента са били арестувани 35 души и са издадени 59 заповеди за обиск, като били открити над 9 тона кокаин и марихуана, пише "Монитор". Боевски, който придружавал дъщеря си Сара на тенис турнир, е кацнал в Сао Паулу с вътрешен бразилски полет и оттам вече се е готвел да излети към Мадрид. „Тъкмо си чекирахме багажа и ни спряха. Поискаха паспортите и започнаха да питат откъде идваме, след това отведоха татко.” Това е разказала 15-годишната Сара Боевска пред Атанас Георгиев, който е шеф на тенис клуб „15:40”, където тренира момичето.

Детето било изключително разстроено след случилото се и Георгиев се видял с нея, за да й даде кураж. След залавянето на баща й Сара спряла да тренира.

„Мисля, че може би ще й е нужен психолог, който да разговаря с нея. Тя си има програма за тренировките и в момента спортът може да й помогне да преодолее стреса”, обясни Георгиев. Според него за подготовката на момичето не са пръскани огромни средства. Източници на вестника съобщиха, че Боевски е бил задържан по сигнал, но разследващите в Бразилия го изчакали да си чекира багажа, за да видят на рентгена какво има в куфарите му. Оперативна информация за съмнение, че участва в канал за трафик на дрога била подадена и до българските власти, поради което било планирано щангистът ни да бъде проверен при кацането си в България. Най-вероятно кокаинът е бил предназначен за България.

Директорът на ГДБОП Станимир Флоров също обясни вчера пред bTV, че антимафиоти проверяват тази версия, защото е важно да се уточни дали наркотикът е щял да бъде разтоварен в Мадрид, или да продължи за страната ни.Главен комисар Флоров подчерта, че българските спецполицаи имат добро сътрудничество с бразилските си колеги и вече са работили по няколко канала по това направление.

Директорът на ГДБОП не изключи възможността тежкоатлетът ни да е попаднал в полезрението на полицията в Бразилия, която е работила по организирана престъпна група за трафик. Антимафиоти у нас досега не са разследвали Боевски Освен Боевски още 300-400 българи са били задържани като куриери през последната година, като оправданието им било, че не зная какво носят.

В 99% от случаите обаче се оказвало точно обратното. Повечето арестувани имали финансови задължения. 4 от фирмите на щангиста имат загуби и задължения около 2 милиона лева, поради което разследващи у нас предполагат, че най-вероятно дългове са принудили Боевски да прекара пратката.

/НИ/