Внимание! Настройте часовниците с един час назад
Секция: БЪЛГАРИЯ
29 Октомври 2011 11:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Внимание! Настройте часовниците с един час назад

София /КРОСС/ Един час повече ще спим от утре. Страната ни преминава към зимно часово време в 4 сутринта на 30 октомври, като тогава ще трябва да превъртим стрелките назад с един час.

Зимното време е действителното, т.нар. астрономическо.

Лятното часово време е въведено в страната ни на 1 април 1979 година. От 1979 г. до 1996 г. включително лятното време започва от 0 часа на последната неделя на месец март (първата неделя на април и продължава до 0 часа на последната неделя на месец септември) първата неделя на октомври. През 1997 и 1998 г. лятното време започва в 3 часа в последната неделя на месец март и продължава до 3 часа в последната неделя на октомври.

От 1999 г. лятното време започва в 3 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад - т.е до 3 часа астрономическо време.

За първи път лятно часово време въвежда Великобритания още през 1908 г., за да се използва по-пълноценно дневната светлина през лятото. Лятното часово време е система, изработена да „спестява" от дневната светлина. 

/НИ/