Приемат запазен знак за смолянския фасул
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Октомври 2011 10:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Приемат запазен знак за смолянския фасул

Смолян /КРОСС/ В хотел Смолена в с. Смилян, община Смолян, се проведе среща, организирана от конвивиум "Родопи - Смилян" на международната организация Slow Food, съобщиха от bulgariatraveltv.

 Основна цел на тази среща беше приемането на запазен знак за Смилянския фасул, подкрепян от Президиум "Смилянски фасул" на Slow Food.

С този знак Slow Food гарантира качеството на продукта и неговия произход от горното поречие на р. Арда. Този знак ще се ползва от членовете на Президиума - производители на смилянски фасул, които приемат и спазват общи правила за производство и реализация на продукта.

Това се налага поради честите случаи на злоупотреба - наименованието "Смилянски фасул" се използва при продажбата на фасул с неизвестен произход и качество на цените на оригиналния продукт.

Това компрометира оригинала и труда на производителите от региона.

На срещата гости бяха членове на Slow Food от два региона на Италия - Трентино и Венето, от конвивиум "Осогово" - Македония както и членове на Slow Food от България. Гостите бяха нагостени с местни ястия приготвени от домакините, както и местните баби, които пазят вкусовете и традициите на своя роден край.

На свой ред пък членовете на Slow Food от чужбина приготвиха техни специфични ястия, част от които бяха "натурализирани" с местния смилянски фасул и представиха кухнята си пред домакините.

/НИ/