Смолян /КРОСС/ В хотел Смолена в с. Смилян, община Смолян, се проведе среща, организирана от конвивиум "Родопи - Смилян" на международната организация Slow Food, съобщиха от bulgariatraveltv.
Основна цел на тази среща беше приемането на запазен знак за Смилянския фасул, подкрепян от Президиум "Смилянски фасул" на Slow Food.
С този знак Slow Food гарантира качеството на продукта и неговия произход от горното поречие на р. Арда. Този знак ще се ползва от членовете на Президиума - производители на смилянски фасул, които приемат и спазват общи правила за производство и реализация на продукта.
Това се налага поради честите случаи на злоупотреба - наименованието "Смилянски фасул" се използва при продажбата на фасул с неизвестен произход и качество на цените на оригиналния продукт.
Това компрометира оригинала и труда на производителите от региона.
На срещата гости бяха членове на Slow Food от два региона на Италия - Трентино и Венето, от конвивиум "Осогово" - Македония както и членове на Slow Food от България. Гостите бяха нагостени с местни ястия приготвени от домакините, както и местните баби, които пазят вкусовете и традициите на своя роден край.
На свой ред пък членовете на Slow Food от чужбина приготвиха техни специфични ястия, част от които бяха "натурализирани" с местния смилянски фасул и представиха кухнята си пред домакините.
/НИ/