Агенцията по храните затвори цех за растителни масла в Плевен
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Ноември 2011 11:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Агенцията по храните затвори цех за растителни масла в Плевен

София /КРОСС/ За периода от 20 до 26 октомври 2011 г. Българска агенция по безопасност на храните извърши проверки в цялата страна на предприятията за производство и бутилиране на растителни масла - слънчогледово олио, рапично олио и др. Инспекторите са проверили 73 обекта. Издадени са 15 предписания, а един обект е с временно преустановена дейност. Най-честите нарушения са свързани с липса на записи за входящ контрол при приемане на суровини и материали, непълни системи за управление безопасността на храните, пропуски в етикетирането на продуктите.

Обектът с временно преустановена дейност е цех за рафиниране и бутилиране на растителни масла в град Плевен. Областна дирекция по безопасност на храните - Плевен е издала такова разпореждане заради нарушение в поточността на технологичния процес и невъзможност за прилагане на добрите хигиенни и производствени практики, което създава риск за безопасността на произвеждания продукт.
Във всички проверени обекти на територията на цялата страна са извършени и органолептични оценки на произвежданите продукти, при които не са констатирани несъответствия по показателите вкус, цвят, аромат и бистрота.

За периода от 24 до 28 октомври 2011 г. инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните извършиха 3680 броя проверки по официален контрол в обектите на търговска мрежа и обществено хранене, производствени предприятия и складове за съхранение и търговия с храни. 353 са издадените от инспекторите предписания, издадените актове за установяване на административни нарушения са 82 броя, а 26 обекта са с временно преустановена дейност. 612 кг. хранителни продукти са били бракувани от проверяващите в резултат на извършените инспекции. 

Най-честите нарушения са свързани с лоша текуща хигиена, пропуски в системите за самоконтрол, неспазване на разделното съхранение на хранителни продукти, липса на придружаващи документи за произход на храната, търговия с храни с изтекъл срок на годност.