ЕК предлага промени в регламента за хигиена на фуражите
Секция: ИКОНОМИКА
02 Ноември 2011 17:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК предлага промени в регламента за хигиена на фуражите

/КРОСС/ Европейската комисия изготви промени в Регламента за хигиена на фуражите с цел предотвратяване на кризи, защита на потребителите и намаляване на икономическите загуби на страните-членки. Промяната е продиктувана от последната диоксинова криза от месец декември 2010 г. в Германия. На заседание на Постоянния комитет по хранителната верига и здравеопазване на животните държавите-членки одобриха проектът на Регламент на Комисията, изменящ приложение ІІ от Регламент (ЕО) № 183/2005. Той се отнася за одобряване на предприятията, пускащи на пазара смесени мазнини или масла и продукти, получени от растителни масла, предназначени за употреба във фуражите и по отношение на специфичните изисквания за производство, съхранение, транспорт и анализи за наличие на диоксин в мазнините, маслата и продукти, получени от тях, предназначени за употреба във фуражи. 

Проектът ще бъде изпратен на Европейския парламент и на Съвета за разглеждане, в тримесечен срок, след което Европейската комисия ще може да одобри регламента. Очаква се той да започне да се прилага в средата на 2012 г., след обнародването му в Официалния вестник на ЕС.

С промяната се предвижда:
1. Операторите във фуражния сектор, които произвеждат сурови растителни масла, продукти, производни на маслата от растителен произход и смесени мазнини да бъдат одобрявани от контролните органи, а не както досега само регистрирани;
2. Мазнините, които са предназначени за влагане във фуражите и употреба в храните да бъдат физически разделени от мазнините и маслата, предназначени за технически цели още при производството и транспортирането им;
3. Предприятията трябва да допълнят своите НАССР планове с новите изисквания, това е система за постигане на безопасност на храните чрез вътрешен контрол на етапите, включително в търговията и сервирането;
4. Върху етикета на продукта задължително трябва да се изписва за каква употреба е предназначен;
5. Изисква се задължителен анализ за диоксини. Веднъж, ако в началото на веригата съответния продукт е анализиран, съответният оператор ще предоставя доказателство за това и няма да бъде анализиран на последващите етапи на разпространението му;
6. Въвежда се задължение за всички лабораториите да уведомяват компетентните органи при установяване на наличие на диоксини във фуражите (включително, в случаите когато операторите изпращат проби за мониторинг);
7. Задължителен минимум за анализ за диоксини в зависимост от риска за продукта, който е хармонизиран на ниво Европейски съюз.