Първанов залага на родните манджи, Борисов обича телешко с ябълки
Секция: ПОЛИТИКА
03 Ноември 2011 07:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Първанов залага на родните манджи, Борисов обича телешко с ябълки

София /КРОСС/ Има само един човек, който угажда на кулинарните прищевки на висшите ни държавници. При това - задоволява вкусовете и на президентите на едни от най-влиятелните страни, които идват у нас на посещения. Този човек се казва Жоро Иванов, пише в. „Стандарт”. И е единственият в България, който има лиценз да приготвя ястия за държавните глави и официалните правителствени делегации, гостуващи на българския президент. Шеф-готвачът е с диплома от Френския кулинарен институт в Ню Йорк. Седем години върти черпака в ресторант с две звезди Мишлен "Ла Трюф Ноар" в Брюксел. А от 2008 г. е на поста почетен готвач на президента на България. В момента работи като шеф-готвач в петзвездния "Гранд Хотел София". Жоро Иванов е и президент на "Евро-Ток България". Това е неправителствена организация, в която членуват едни от най-добрите кулинари у нас.

 

Жоро Иванов готви на президента, когато той има на гости у нас официални делегации. Иначе Георги Първанов, чийто мандат вече е към края си, си има персонал, който му забърква манджите в правителствената вила "Калина". "Сегашният държавен глава е изключителен човек. Нито съм партийно обвързан, нито съм пристрастен", признава готвачът. И споделя, че Първанов винаги е държал на българските ястия. Нещо повече - винаги е искал да презентира типичните ни ястия пред чуждите гости. "Например една шопска салата, кавърма, кебап. Печени ябълки като десерт, кисело мляко", разказва Жоро Иванов.

Премиерът Бойко Борисов също е опитвал от специалитетите на Жоро Иванов. "Преди време имаше среща с шефа на НАТО в "Къщата с часовника". Той обича много говеждо и телешко месо. Те са му любимите. Тогава правихме телешко с ябълки специално за него. Борисов винаги е оценявал добрата храна, без много да го афишира", казва майсторът.