БСП ще иска касиране на президентските избори
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2011 15:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП ще иска касиране на президентските избори

Станишев: Ще търсим подкрепа от всички, дори от "Атака"

 

 

София /КРОСС/ БСП ще иска касиране на резултатите от президентския вот. Това обяви на пресконференция в партийната ценетрала лидерът Сергей Станишев, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. "Мнението на нашите юристи е, че има достатъчно основание да се обърнем към Конституционния съд с искане за оспорване избора на президент и вицепрезидент и това ще бъде направено", заяви той.

 

От БСП започват преговори с останалите парламентарно представени партии, за изготвянето на общ иск за обявяване на вота за невалиден. "Подобно мнение изрази и лидерът на "Атака", г-н Волен Сидеров и поиска ръчно преброяване. Много критики отправиха СДС и ДПС", коментира Станишев.

"Ще говорим и с "Атака", защото тук става дума за принципи, а не за дребно политическо заяждане. Въпросът е принципен - приема ли българското общество този начин на провеждане на избори", подчерта той.

"Ако сега ние пропуснем без политически последствия за управляващите по този начин да се правят избори, много остро пред обществото ще стои въпросът по какъв начин ще бъдат проведени следващите избори", предупреди лидерът на социалистите.

Според Станишев, решението за касиране на целите избори не е възможно. По думите му, законът дава възможност за касиране на резултатите за местния вот по общини. Структурите на БСП обаче са подали искания за отмяна на резултатите в 18 общини. Една от тях е Белоградчик, където кандидатът на БСП губи с 15 гласа разлика, а при броенето са установени 200 недействителни бюлетини. Останалите са: Силистра, Нова Загора, Балчик, София–град, Варна, Кюстендил, Етрополе, Пловдив, Ботевград, Павел баня, Земен, Ивайловград, Златоград, Кнежа, Лом, Нови пазар, с.Катунци – Сандански, с.Крушуна – Летница.

 

/ВС/