Правец домакин на министерска конференция на Залцбургския форум
Секция: ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ
08 Ноември 2011 15:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Правец домакин на министерска конференция на Залцбургския форум

София /КРОСС/ Министерска конференция на Залцбургския форум /ЗФ/ в рамките на Второто българско председателство на форума ще се проведе в „РИУ Правец Ризорт" на 15-17 ноември. Срещата ще събере представители на 15 държави. На 16 ноември, сряда, е предвидено представителите на медиите да присъстват на подписването на Меморандум за разбирателство за укрепване на сътрудничеството в областта на пътната безопасност и улесняване на трансграничното изпълнение на санкции за нарушения, свързани с пътната безопасност от всички държави от ЗФ и Хърватия. След церемонията участниците в конференцията ще дадат пресконференция. Домакин на срещата е министър Цветан Цветанов. До момента участие са потвърдили вътрешните министри на Чехия, Унгария, Полша, Румъния, Словения и Словакия /представители на страните-членки на ЗФ/, както и колегите им от Албания, Македония, Молдова, Черна гора и Сърбия /от Групата на приятелите на ЗФ/. На форума ще присъстват началникът на кабинета на еврокомисар Сесилия Малмстрьом Мария Асениус, директорът на Европол Роб Уейнрайт и директорът на ФРОНТЕКС Илкка Лайтинен.

Залцбургският форум е една от най-активните неформални инициативи за регионално сътрудничество в областта на сигурността в рамките на Европейския съюз, създадена през 2001 г. по идея на Австрия. Понастоящем във форума участват осем държави-членки на ЕС (Австрия, България, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария и Чехия), а Хърватия има статут на наблюдател. Дейността на Залцбургския форум се осъществява в три основни направления: координация и представяне на интересите на страните-участнички в рамките на ЕС; развиване и задълбочаване на регионалното оперативно сътрудничество; активизиране на отношенията с трети страни - т. нар. "външно измерение на Залцбургския форум".

По подобие на утвърдената практика на ЕС, Залцбургският форум се председателства от страните-участнички на ротационен принцип за срок от шест месеца.
България се включи в работата на форума през 2005 г., непосредствено след подписване на Договора за присъединяване към ЕС. Официалното присъединяване на страната ни към Залцбургския форум се състоя на 23 май 2006 г. в Братислава, Словакия.
Това е второто българско председателство (първото бе през втората половина на 2007 г.).