Министър Нона Караджова участва във Вишеградската среща в Чехия
Секция: ЕКОЛОГИЯ
08 Ноември 2011 15:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Нона Караджова участва във Вишеградската среща в Чехия

Прага, Чехия /КРОСС/ Министър Нона Караджова взе участие в 18-ата среща на министрите на околната среда от Вишеградската група /Чехия, Полша, Унгария и Словакия/, която се проведе на 7 и 8 ноември 2011 г. в Прага. За първи път на форума бяха поканени и министрите на околната среда на България и Румъния. На срещата бяха идентифицирани общите интереси и предизвикателства пред страните и как най-добре те могат да бъдат отстоявани в рамките на Европейския съюз.
Министрите дискутираха опциите, предложени от ЕК за преминаване отвъд целта от 20% намаляване на емисиите на парникови газове до 2020 г. Постигнаха съгласие, че бъдещи действия в това отношение следва бъдат много внимателно оценени от гледна точка на разходите и въздействието върху икономиката, и то на ниво индивидуални държави - членки.
Тема на разговорите бе също и новата многогодишна финансова рамка на ЕС 2014 - 2020 и отражението й върху политиката по околна среда. Министрите обсъдиха необходимостта от повече гъвкавост при определяне на националните приоритети, нуждите от финансиране и необходимостта да продължи сътрудничеството и дискусиите по предложената от ЕК многогодишна финансова рамка с цел да бъдат защитавани общите интереси, очертани от групата.
По въпросите, свързани с качеството на въздуха, бяха идентифицирани общи проблеми на държавите от групата, а именно замърсяването с прахови частици, причинявано от битовото отопление и използването на некачествени горива. Решение следва да се търси в посока мерки за намаляване на емисиите от битовото отопление, за алтернативен транспорт, за намаляване на влиянието на значителни промишлени източници, включително и на топлофикационните дружества върху качеството на въздуха.
Дискутирани бяха също темите по прилагането на законодателството, свързано с Натура 2000. Въпросът за финансирането на мерки за управление на защитените зони е ключов за всички държави, участвали на срещата.