Водните площи около Челопечене са почистени от боеприпаси
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Ноември 2011 15:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Водните площи около Челопечене са почистени от боеприпаси

София /КРОСС/ Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев получи сертификат за окончателното прочистване на водните площи от боеприпаси и части от тях в района на Челопечене. Сертификатът беше връчен от Веселин Михайлович, директор на регионалния център за подводно разминиране от Република Черна гора.

Заместник-министър Радев благодари на многонационалния екип за подводно прочистване от регионалния център в Черна гора за проявения професионализъм, акуратност и бързина. В продължение на един месец екипите извършиха разузнаване и прочистване на коритата на реките Лесновска и Железница, рибарниците в Челопечене, водните площи в района на поделението и изкуствените водоеми до село Чепинци. Те работиха в двукилометровата зона от епицентъра на инцидента и прочистиха 226 431 кв.м. водна площ.

Екипите на центъра за подводно разминиране започнаха работа на 26 септември 2011 г. в изпълнение на подписания протокол между Министерството на отбраната и посолството на САЩ за съдействие за унищожаване на малки оръжия и леки въоръжения и за провеждане на операция за отстраняване на невзривени артилерийски боеприпаси край Челопечене.