Йеремич: Аз казвам, че Косово е част от Сърбия
Секция: СВЯТ
08 Ноември 2011 16:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йеремич: Аз казвам, че Косово е част от Сърбия

Белград, Сърбия /КРОСС/ Шефът на сръбската дипломация Вук Йеремич заяви за чешкия вестник "Лидове новини", че Прищина не е готова да разговаря за решаване на ситуацията в северната част на Косово, предава "Курир".

Йеремич подчерта, че има много решения за решаване на сръбско-косовския проблем и повтори, че важното е да се седне на една маса и да се води диалог. Според шефа на сръбската дипломация, Сърбия чака отговори на няколко конструктивни предложения за решаване на проблемите в Северно Косово, които Белград е представил на управляващите в Прищина чрез Брюксел.

"Аз не приемам факта, че проблемът е един от най-големите в света и не може да бъде решен. Нима е лесна ситуацията между Израел и палестинците? В случая с Косово, трябва да се постави определена рамка и вътре трябва да се разглежда компромиса, заяви Йеремич.

Той повтори, че когато всички разберат, че е необходим компромис и от едната и от другата страна, тогава ще бъде намерено решение.

"Косово никога няма да престане да бъде част от Сърбия", заяви Йеремич. На въпрос, дали косовските албанци са независими той отговаря: "Това трябва тях да попитате, аз казвам, че Косово е част от Сърбия".

Във връзка с признаването на Косово от страна на Чехия, Йеремич заяви че това решение е "най-голямо разочарование".

"Много сърби не можеха да повярват в това, тъй като знаеха историята, взаимоотношенията и близостта на двата народа", каза Йеремич.

Сръбският министър не иска да предвижда кога Сърбия ще стане член на ЕС.  

"Пред нас е дълъг път. Трябва да изпълним всички критерии. Не живеем в илюзии и знаем, че е трудно време. Някои реформи не е просто да се проведат дори в "златни времена", да не говорим по време на глобална криза. Но, ние ще продължим. Реформите за Сърбия са важни, независимо от това колко ще бъде бърз процеса за членство в ЕС, завършва Йеремич.

/НИ/